Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Να καταφέρει να περάσει την κλωστή από το κεφάλι της βελόνας με κλειστά τα μάτια. Μετά μάλιστα και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κατάλαβε και ο ίδιος πως το να -ξανα-φέρει τον λαό με το μέρος του και το να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ευρωπαίων είναι δύο εντελώς αντίθετα πράγματα.
Τι έγινε στο Eurogroup; Τι δεν έγινε είναι το βασικό ερώτημα. Η ελληνική κυβέρνηση πήγε περιμένοντας να αποφασιστεί οδικός χάρτης για την ρύθμιση του χρέους, να καθοριστούν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ, να κηρυχτεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και τέλος να κλείσει ο πρόσφατος κύκλος αλλεπάλληλων επαφών και διαπραγματεύσεων με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία και κυρίως της ελληνική κυβέρνηση.
Ε λοιπόν δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε αντιμέτωπη με απαιτήσεις για τρομακτικά πρωτογενή πλεονάσματα, απαιτήσεις για άγρια λιτότητα σε βάθος δεκαετίας και ρυθμίσεις για το χρέος σε βάθος 45ετίας…
Η μεγάλη νίκη που περίμενε ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε ποτέ, έτσι παίζοντας το δικό του –παρά-πολιτικό παιχνίδι στο οποίο έχει αποδείξει εδώ και χρόνια πως είναι «μαέστρος», προχώρησε στο διάγγελμα-«μποναμά» για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες. Με αυτόν τον τρόπο και χωρίς την πλήρη συγκατάθεση των δανειστών, φαίνεται πως επιλέγει ξανά το μονοπάτι της σύγκρουσης με τους δανειστές.
Με αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, δείχνοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, περιμένοντας από αυτούς μία μικρή αναδίπλωση, πίστωση χρόνου, ή κάποιο αντάλλαγμα που θα του επιτρέψει να παρουσιάσει ως πολιτική νίκη. Μάταια όμως.
Όπως έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό, το κέντρο αποφάσεων δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε καν οι Βρυξέλλες. Στο Βερολίνο λαμβάνονται οι αποφάσεις, ή τουλάχιστον στο Βερολίνο διυλίζονται. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το είπε ξεκάθαρα θέτοντας ένα θέμα στο τραπέζι το οποίο είχε εδώ και καιρό… ξεχαστεί. «Μέτρα ή Grexit» είπε ο απολαμβάνων σεβασμό στην γερμανική πολιτική σκηνή και, λαμβάνοντας υπόψιν και τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, μάλλον ούτε η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται διατεθειμένη να πάει κόντρα στις… προσταγές του.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Κάπως έτσι λοιπόν, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να χτίσει ένα κάποιο αφήγημα που θα του δώσει ώθηση για τους επόμενους μήνες, πέφτει στο κενό, αφού ο ίδιος με το διάγγελμά του, πυροδότησε τα σενάρια εκλογών που αποτελούν το δεύτερο σενάριο.
Όσο και να ωρύονται στο Μέγαρο Μαξίμου, τα σενάρια εκλογών δεν είναι μόνο στην φαντασία του κυριακάτικου Τύπου. Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και καιρό ετοιμάζεται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά τις προεκλογικές τους εκστρατείες, με επισκέψεις στους τόπους όπου πολιτεύονται. Την ίδια ώρα μην ξεχνάμε μία από τις βασικές αρχές διαφήμισης, πως, όσο συζητείται κάτι, τόσο περισσότερο θεωρείται ως δεδομένο.
Το Μέγαρο Μαξίμου με non paper προσπαθεί να διαλύσει τα σύννεφα, όμως πυροβολεί τα πόδια του. Η επαναλαμβανόμενη, λέξη «αποσταθεροποίηση» που επικαλείται για να επιτεθεί στην Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την πως αυτή την προκαλεί, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το άλλοθι για προσφυγή στις κάλπες.
Και στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκτός από το πολιτικό τοπίο (δημοσκοπήσεις) και το οικονομικό τοπίο (Eurogroup και νέα μέτρα) συμβάλλουν ακόμα δύο δεδομένα.
Το Μάρτιο του 2017 συμπληρώνεται το 18μηνο κατά το οποίο οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα, κάτι που βολεύει τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί στην διαφαινόμενη ήττα του, η λίστα θα του επιτρέψει να διαμορφώσει ο ίδιος μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα την οποία και θα ελέγχει πλήρως.
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το ότι τον Ιούνιο του 2017 παραγράφονται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, μία περίοδο για την οποία η ΝΔ έχει προαναγγείλει εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr