Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφύπνιση και ανασυγκρότηση

Newsroom eleftherostypos.gr

Η παραληρηματική συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και στον χριστιανισμό είχε και μια θετική πλευρά: Αφύπνισε την εθνική μας συνείδηση, που τα τελευταία χρόνια είχε βυθιστεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην ενοχική στάση που συντηρούσε ένα τμήμα της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία «για όλα έφταιγαν οι Ελληνες».

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Λίγοι περίμεναν, και σίγουρα όχι ο Ερντογάν, που κατόπιν άφρισε από το κακό του, την αποτελεσματική απάντηση της ελληνικής πλευράς στον Εβρο, που εξουδετέρωσε το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας από την τουρκική ηγεσία. Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η παρουσία της Ευρώπης στο πλευρό μας, η ηγεσία της Ε.Ε. βρέθηκε στα ανατολικά μας σύνορα και διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις απάνθρωπες πρακτικές του Ερντογάν, που δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει χιλιάδες ταλαίπωρους για να καταλύσει τα ελληνικά και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα.

Η ΝΙΚΗ στον Εβρο μετατράπηκε σε σημείο καμπής, η Αγκυρα έκανε το λάθος να χτυπήσει το νευρικό μας σύστημα, απειλώντας την εδαφική μας ακεραιότητα. Η συσπείρωση των Ελλήνων πρωτοφανής, όπως και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο παροξυσμός του Ερντογάν μπορεί να συνεχίζεται, το θλιβερό του σόου στην Αγία Σοφία έδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι έχει επιλέξει τον δρόμο της βαρβαρότητας προσπαθώντας να γράψει ιστορία με κουρτίνες πάνω από τις αγέρωχες τοιχογραφίες της εκκλησίας. Στο Αιγαίο απειλεί, αλλά απέναντί του έχει βρει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον διεθνή παράγοντα. Η Γαλλία είναι δίπλα μας, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να εφορμήσει στη Λιβύη, ενώ ακόμη και οι πιο ουδέτεροι, λόγω οικονομικών συμφερόντων, καλούν τον Ερντογάν να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Με τα καμώματά του ο Τούρκος «σουλτάνος» έθιξε τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού και όποιος το έπραξε αυτό στο παρελθόν το μετάνιωσε οικτρά. Η εθνική αφύπνιση ωστόσο δεν φτάνει, πρέπει να συνοδευτεί και από την ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής να λάβει αναλογικά το μεγαλύτερο μερίδιο ενισχύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω από 32 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσεγγίσουν τα 72 δισ. με τα κοινοτικά προγράμματα και τα 100 δισ. μέσω της μόχλευσής τους με ιδιωτικά κεφάλαια, θα εισρεύσουν στη χώρα σταδιακά από το 2021. Η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στο οποίο θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, στην ελαφρά μεταποίηση, την τεχνολογία και την κοινωνία της γνώσης, είναι μοναδική και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Μια ισχυρή οικονομία αποτελεί τη βάση για την εθνική μας άμυνα. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις του Ερντογάν με αυτοπεποίθηση, αλλά και με σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Αθόρυβη δουλειά στο μεταναστευτικό

Kon

Το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο

Kon

Ο Αμερικανός αναλυτής που έστριψε το Ορούτς Ρέις

Kon

Ο Μητσοτάκης επενδύει στην επόμενη ημέρα

Kon

Δημιουργική αντεπίθεση

Μιχάλης Μάρδας

Oι δυσκολίες στην οικονομία και τι περιμένουν οι πολίτες

Μιχάλης Μάρδας

Ορισμός της «μυστικής διπλωματίας» είναι η συμφωνία των Πρεσπών

Kon

Μετά τον Έβρο, παιχνίδια αποσταθεροποίησης στα νησιά

Kon