Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Καταγγελίες πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν είχε στείλει εναέρια μέσα το 2017 σε πυρκαγιές σε Κύθηρα και Μάνη για να «κάψει» την ανέλιξη αξιωματικών. Δικαιολογημένα, τώρα, ο κάθε πολίτης μόλις έρχεται αντιμέτωπος με μια πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή θα σκέφτεται: «Θα έρθουν να με σώσουν ή θα θυσιαστώ για… συμφέροντα; Τελικά, το κράτος μπορεί να με προστατεύσει;».
ΟΙ παραπάνω αποκαλύψεις δημιουργούν τρομακτικές δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό, ενώ εντείνουν την καχυποψία των πολιτών.
ΤΟ ζητούμενο και το πιο κρίσιμο σε οποιαδήποτε μορφή σχέσεων είναι η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη έχει άμεση σχέση με την αλήθεια, την ειλικρίνεια, την αποδοχή και παρουσίαση της πραγματικότητας.
ΕΔΩ και πολλά χρόνια η σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη έχει διαρραγεί. Το κράτος δεν σέβεται τον πολίτη. Με αποτέλεσμα να υπάρχει και ανταπόδοση σε αυτό. Ο πολίτης να μην σέβεται το κράτος. Κάτι που δημιουργεί ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα: ο ένας πολίτης δεν σέβεται τον άλλον. Και επειδή οι γενικολογίες και οι αφορισμοί δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
ΠΟΛΥ πρόσφατα αποδείχθηκε πως όλα μπορούν να αλλάξουν. Πως τελικά τίποτα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο η χώρα αντιμετώπισε δύο εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις. Ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας χιλιάδες μετανάστες, επιχείρησε να «εισβάλει» στον Εβρο. Την ίδια στιγμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού χτυπούσαν καμπανάκι στην Ευρώπη.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τόλμη και αποφασιστικότητα έλαβε εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο. ΤΟ σφράγισμα των συνόρων στον Εβρο σταμάτησε τις μεταναστευτικές ροές και οδήγησε σε ήττα και υποχώρηση τον Ερντογάν. Η επιβολή του lockdown θωράκισε τη χώρα απέναντι στην πανδημία, την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς.
ΚΑΙ στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τις προκλήσεις. Αποδέχθηκε την πραγματικότητα και την παρουσίασε στους πολίτες με αλήθεια και ειλικρίνεια. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς λαϊκισμό, χωρίς επικοινωνιακά σόου. Ετσι, οι πολίτες κατανόησαν τι συμβαίνει. Γι’ αυτό και στήριξαν αυτές τις αποφάσεις. Γι’ αυτό και αισθάνθηκαν αυτοπεποίθηση που απετράπη η «εισβολή» στον Εβρο. Γι’ αυτό και τήρησαν απόλυτα όλα τα περιοριστικά μέτρα στην περίοδο της καραντίνας.
ΜΠΟΡΕΙ να ήταν δύσκολο, ήταν όμως απλό. Για πρώτη φορά, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, αποδείξαμε πως μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή. Αποδείξαμε πως μπορούμε να γίνουμε παράδειγμα στο εξωτερικό. Το κράτος απέδειξε πως σέβεται και μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες. Και εκείνοι το ανταπέδωσαν.
ΠΑΝΩ σε αυτό το μοντέλο πρέπει να βαδίσουμε. Κράτος και πολίτες. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει τη νοοτροπία του κράτους. Αλλά πρέπει όλοι μαζί να γκρεμίσουμε τις παθογένειες δεκαετιών. Να αλλάξουμε και τη δική μας νοοτροπία.
ΕΙΝΑΙ σημαντικό, λοιπόν, να έρθουν όλα στο φως για την τραγωδία στο Μάτι. Ολα όσα κάποιοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες. Το κράτος να προλαβαίνει τις καταστροφές, να σέβεται και να προστατεύει τον πολίτη. Τότε, θα έχουμε χτίσει μια άλλη Ελλάδα.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr