Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ποια ήταν η αντίδραση του εγκαλούμενου από τον επιχειρηματία Νίκου Παππά; Αρχικά είπε ότι έγινε κοπτοραπτική της συνομιλίας και λίγες ώρες αργότερα «θυμήθηκε» ότι όταν μιλούσε σε πρώτο πρόσωπο για το «μαγαζί» και τις άλλες ατζέντες εννοούσε τον Σαμαρά και τον Παπασταύρου, όχι το Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ!
Ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε το μεγάλο «κόλπο» του Μαξίμου, που για να καλύψει το «σκάνδαλο» της ύφεσης διοχέτευσε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο (το οποίο παρεμπιπτόντως κατατέθηκε στην Εξεταστική από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή) ώστε να αλλάξει θέμα η δημόσια ατζέντα! Στην Κουμουνδούρου σκαρφίζονται τα πάντα για να ξεφύγουν από τα αμείλικτα ερωτήματα που δημιούργησε για το πώς γίνονταν οι «δουλειές», ποιοι έβγαζαν λεφτά και ποιοι προσπαθούσαν να εξοντώσουν με κάθε μέσο τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και όμως συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αξιοθαύμαστοι πράγματι.
«Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα σε 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία τον Οκτώβριο του 2019, τη βύθισε στην ύφεση». Αυτό δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας, μόνο και σε αυτό το θέμα περιγράφει δικά του «κατορθώματα» και όχι του σημερινού πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που είχε κατάφερε να ρίξει τη χώρα στα βράχια της χώρας και όχι εν μέσω πανδημίας, αλλά όταν η παγκόσμια οικονομία ξεπερνούσε τη χρηματοπιστωτική κρίση και ξεκινούσε την αναπτυξιακή κούρσα. Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που παρέλαβε την οικονομία το 2015 με ρυθμό ανάπτυξης 0,9% ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΕΠ στην ευρωζώνη. Με την καταστροφική του διαπραγμάτευση γκρέμισε τις θυσίες των πολιτών, τα ελληνικά ομόλογα δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε όταν οι άλλες χώρες σημείωναν ανοδικά ρεκόρ.
Σε ό,τι αφορά την περίοδο Μητσοτάκη, στο τρίτο τρίμηνο του 2019 η ανάπτυξη ήταν άνω του 2,5% και στο τελευταίο τρίμηνο 1% (και όχι ύφεση, όπως ισχυρίζεται ο Τσίπρας), κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το κοινωνικό μέρισμα, αντί να δοθεί τον Δεκέμβριο, όπως είχε γίνει το 2018, είχε σπεύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να το μοιράσει τον Μάιο για να περιορίσει την εκλογική του ήττα.
Οσο για το επιχείρημα της Κουμουνδούρου ότι η ύφεση είχε έρθει πριν από την πανδημία δεν στέκει σε λογική βάση, αντιθέτως η Ελλάδα, αν και ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αποφάσισε το κλείσιμο των καταστημάτων, κατέγραψε μείωση του ΑΕΠ μόλις 0,9% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 3,6%.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να δώσει απαντήσεις πρώτα για το τι ήξερε για το «μαγαζί» και τις ατζέντες των υπουργών του και μετά να ασχοληθεί με την οικονομία, όπου και εκεί είχε αναδειχθεί πρωταθλητής ύφεσης στην Ευρώπη, ενώ οι υπόλοιποι έτρεχαν στον στίβο της ανάπτυξης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση