Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισαγγελέας, οι νόμοι και… τα λόγια

Newsroom eleftherostypos.gr

Ξεπέρασε τα όρια ή όχι η εισαγγελέας στη δίκη για τον φόνο της Ελένης Τοπαλούδη; Ξέσπασε κόντρα στις συζητήσεις, στα social media και στο πολιτικό σκηνικό. Για να γίνει, όμως, η κουβέντα πρέπει πρώτα να γίνει η χάραξη των ορίων. Κάτι που μπορεί φαινομενικά να θεωρείται εύκολο και αυτονόητο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι και τόσο απλό.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους κανόνες της δικονομίας -πάντοτε με βάση όσα ανέφεραν δικηγορικοί σύλλογοι και νομικοί επιστήμονες- η εισαγγελέας ξεπέρασε τα όρια. Προφανώς πρέπει να υπάρξουν και πειθαρχικές συνέπειες. Ας γίνει λοιπόν ό,τι προβλέπουν οι νόμοι.

ΑΥΤΗ είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Υπάρχει, όμως, και η ανθρώπινη πλευρά. Και προκύπτουν ερωτήματα. Είναι παράβαση καθήκοντος να ακούγονται δημόσια κάποια λόγια που σπάνια βρίσκουν χώρο μέσα στην καθημερινότητα που μας κατατρέχει;

Η δικαίωση της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη θα έρθει με την καταδίκη των δολοφόνων της. Καμιά φορά, όμως, αυτό δεν αρκεί. Οχι μόνο οι γονείς της, αλλά και όλη η κοινωνία έχει ανάγκη να ακούσει λίγα λόγια στήριξης. Με αφορμή αυτό το ειδεχθές έγκλημα, τον βιασμό και τον πνιγμό της.

ΟΛΟΙ έχουμε ανάγκη να καταλάβουμε πως υπάρχει κάποιος που μας στηρίζει. Γιατί πολλές φορές δεν αρκούν οι νόμοι και οι κανόνες. Και προς Θεού δεν εννοώ την αυτοδικία. Αντιθέτως. Εννοώ τα λόγια.

ΝΑ γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν υπάρξει θύματα οι ίδιοι ή θύματα ήταν συγγενείς είτε φίλοι τους. Να γνωρίζουν και όλοι όσοι φοβούνται μην είναι οι ίδιοι κάποιο επόμενο θύμα. Τα λόγια δίνουν τεράστια δύναμη. Αυτό, λοιπόν, έκανε και η εισαγγελέας. Με τα λόγια της έδωσε δύναμη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες απάνθρωπες καταστάσεις.

ΑΡΑ όσοι έσπευσαν να καταγγείλουν την υπέρβαση των ορίων ας σκεφτούν πως καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα στην καθημερινότητα, κάποιοι υπερβαίνουν τα όρια. Δίπλα μας υπάρχουν συμπολίτες που τους βλέπουμε να μην τηρούν νόμους και κανόνες. Οσοι, λοιπόν, βγήκαν και κατήγγειλαν την εισαγγελέα γιατί δεν κάνουν το ίδιο για όσους εξόφθαλμα παραβαίνουν τη νομοθεσία σε άλλες περιπτώσεις; Μόνο όσα ακούστηκαν στη δίκη για τον φόνο της Ελένης Τοπαλούδη τους ενόχλησαν;

Ή θα πρέπει καθημερινά να στηλιτεύουν κάθε υπέρβαση νόμων και ορίων ή να μην ασχολούνται με πράγματα τα οποία δεν έχουν κανένα λόγο να ασχοληθούν. Εκτίθενται με το να υποδύονται «α λα καρτ» πως δεν… σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon