Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμπανάκι για τις… ψεκασμένες θεωρίες

Δημοσκόπηση

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse που δημοσιεύθηκε χθες στην «Καθημερινή» προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Για μία ακόμη φορά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αρνείται να δει την -επώδυνη, είναι η αλήθεια- πραγματικότητα και προτιμά να βρίσκει «ασφάλεια» σε συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΕΝΑΣ στους δύο πολίτες πιστεύει πως είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και, μάλιστα, το 30% με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Το 41% θεωρεί πως πίσω από τον κορονοϊό κρύβονται κάποιες χώρες και φαρμακευτικές εταιρίες. Το 33% πιστεύει πως χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα για την επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού. Ευτυχώς, τουλάχιστον, μόνο το 10% βρίσκει πιθανή τη θεωρία πως το 5G ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού μέσω της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΕΙΝΑΙ σοκαριστικά ή φυσιολογικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης; Εξαρτάται. Τα έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές. Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι ανάλογη των ιδεοληψιών που κουβαλάμε όλοι μας.

ΑΠΟ το 2010 έως το 2015 ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας πίστευε ότι η Ελλάδα δεν είχε χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα. Πως τα Μνημόνια κατασκευάστηκαν σε κάποιο εργαστήριο των Βρυξελλών ή του Βερολίνου. Πως πίσω από τα Μνημόνια κρύβονταν κάποιες εταιρίες και μεγαλοσυμφέροντα. Πως χρησιμοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να μας κόψουν μισθούς, συντάξεις και να μας αρπάξουν τα φιλέτα μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Ισως, ένα μικρό ποσοστό ακόμα να θεωρεί ότι υπήρξε μια τεράστια συνωμοσία όλου του πλανήτη κατά της χώρας μας. Πως τα δημοσιονομικά μας ήταν εξαιρετικά, αλλά τα «μαγείρεψε» αυτός ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Και στη συνέχεια ξύπνησαν ένα πρωί οι Ευρωπαίοι και είπαν “δεν τους ρίχνουμε δυο-τρία Μνημόνια στο κεφάλι”…

ΔΕΝ πιστεύω να μας έχουν πιάσει τα γέλια! Πάνω-κάτω με αυτά τα επιχειρήματα ο κ. Τσίπρας υποσχόταν πως θα σκίσει τα Μνημόνια και εκτινάχθηκε από το 4% στο 36% και ο κ. Καμμένος έπιασε μέχρι και 10% στις κάλπες. Με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα το 62% των πολιτών ψήφισαν «όχι» στο ψευδοδημοψήφισμα ύστερα από έναν άνευ προηγουμένου διχασμό.

ΘΑ περίμενε κανείς μετά τη δεκαετή περιπέτεια των Μνημονίων να αντιδρούσαμε κάπως διαφορετικά. Και το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως στο γκάλοπ της Pulse το 84% δηλώνει ότι ο κορονοϊός είναι μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το 76% χαρακτηρίζει αναγκαία τα υγειονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δηλαδή το lockdown και την καραντίνα.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ανησυχεί -κι αυτό είναι απολύτως λογικό- για την επερχόμενη οικονομική κρίση. Πρέπει άμεσα τόσο τα κόμματα όσο και η κοινωνία να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση είχε φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην προ του 2015 ρητορική, ποντάροντας εκ νέου σε καταστροφολογία και διχασμό.

ΚΑΙ τα ευρήματα περί της αποδοχής ψεκασμένων συνωμοσιολογικών θεωριών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η χώρα, όμως, δεν αντέχει να ξαναζήσει ούτε για λίγο σε μια κατάσταση «μη αποδοχής της πραγματικότητας». Πρέπει να ληφθούν άμεσα οικονομικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που βαλτώνουν εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να «πατήσουμε γκάζι» όλοι μαζί για να πάμε μπροστά. Αλλιώς, οι χρεοκοπίες και τα Μνημόνια πάντα θα είναι έτοιμα προς… υπογραφή.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom