Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Λύση μόνο με την Κεντροδεξιά
Οπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, μετά την ψήφο υπέρ του Brexit η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση. Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η ενίσχυση των δυνάμεων της σκληρής Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση.
Η έξοδος από την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της πολιτικής κυριαρχίας της Κεντροδεξιάς και της δραστηριοποίησης της Γερμανίας και της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ευρωπαϊκών εκκρεμοτήτων.
Στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 την τέταρτη τετραετία της. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος της και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, τη βασική πολιτική δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού που θα σχηματιστεί προς τα τέλη του 2017 μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Στη Γαλλία οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της Κεντροδεξιάς, θα αποφασίσουν σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ποιος θα είναι ο υποψήφιός τους στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – Μαΐου 2017. Στον πρώτο γύρο τέθηκε εκτός μάχης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη την αποχώρησή του από την πολιτική. Σήμερα θα αναμετρηθούν ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εξασφάλισε το 44% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, και ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος εξασφάλισε το 28% των ψήφων. Η μεγάλη διαφορά, το γεγονός ότι ο Σαρκοζί τάχθηκε δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Φιγιόν, όπως και η καλή εμφάνιση του τελευταίου στην τηλεοπτική μονομαχία με τον Ζιπέ την περασμένη Πέμπτη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Φιγιόν θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Κεντροδεξιάς και θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν, τον Μακρόν και τους υποψηφίους που θα εκπροσωπήσουν τους σοσιαλιστές και τα κόμματα της Αριστεράς, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ο κ. Φιγιόν είναι 62 ετών, έχει διατελέσει πρωθυπουργός μία πενταετία επί προεδρίας Σαρκοζί και συνδυάζει προωθημένες ιδέες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας με τον κοινωνικό συντηρητισμό. Ενα άλλο χαρακτηριστικό του κ. Φιγιόν είναι οι καλές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, γιατί ήταν και οι δύο πρωθυπουργοί των χωρών τους την περίοδο της προεδρίας Σαρκοζί στη Γαλλία και Μεντβέντεφ στη Ρωσία.
Η επικράτηση της Κεντροδεξιάς στις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία θα ενεργοποιήσει τη γερμανογαλλική συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Σε αυτό το ιστορικό ραντεβού της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, το δεύτερο εξάμηνο του 2017, πρέπει να δώσει το «παρών» και η Ελλάδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διαφορετικά, θα χάσει μεγάλες ευκαιρίες και δεν θα πάρει μέρος στην προσπάθεια υπέρβασης της υπαρξιακής κρίσης της Ε.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από πολιτική άποψη περιθώριο του περιθωρίου στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Αριστερά στην οποία ανήκει έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και το μεγαλύτερο μέρος της αποφεύγει την ταύτιση με τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εξαιτίας της κυβερνητικής αποτυχίας του κ. Τσίπρα.
Οικονομικό και προσφυγικό
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Επί κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα μετατράπηκε στη μοναδική χώρα της ευρωζώνης που παραμένει εγκλωβισμένη σε πρόγραμμα-Μνημόνιο και σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Με την υπαρξιακή κρίση της Ε.Ε. να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι φανερό ότι το οικονομικό περιβάλλον θα γίνει πιο απαιτητικό για τη μοναδική μνημονιακή χώρα, ενώ προβλέπεται η κλιμάκωση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Με κυβέρνηση Τσίπρα μπορούμε να περιμένουμε παράταση του τρίτου προγράμματος-Μνημονίου ή και την υπογραφή τέταρτου προγράμματος- Μνημονίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μπορούμε επίσης να περιμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του συνδυασμού διάφορων παραγόντων. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή πολιτική στο ζήτημα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πολιτική άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Η άνοδος της σκληρής και της άκρας Δεξιάς στην Αυστρία και την Ιταλία οδηγεί στην υιοθέτηση νέων κανόνων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ η σωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πάγωμα» της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία μπορεί να αυξήσει τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές με πρωτοβουλία της Αγκυρας. Ολα αυτά είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπιστούν με θετικό για την Ελλάδα τρόπο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Οι κανόνες του Τραμπ
Με την άνοδο του κ. Τραμπ στην εξουσία στα τέλη του Ιανουαρίου 2017, θα αλλάξει η αμερικανική πολιτική, ιδιαίτερα έναντι της Ε.Ε., σε πολλά ζητήματα. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ορισμένες υπερβολές της παγκοσμιοποίησης που οδήγησαν στη συρρίκνωση της αμερικανικής βιομηχανίας υπέρ της Κίνας, ενώ θα ζητήσει από τις άλλες χώρες της Δύσης να αναλάβουν πρόσθετες οικονομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις σε περίπτωση που επιθυμούν να διατηρήσουν το προνόμιο της αμυντικής ασπίδας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και γενικότερα.
Ο δισεκατομμυριούχος κ. Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που αναδείχθηκε μέσα από την αγορά και δίνει τεράστια σημασία στην οικονομική συνεργασία και το επιχειρηματικό κλίμα. Αποκλείεται να συνεννοηθούν ο κ. Τραμπ και οι συνεργάτες του με στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, τα οποία πάσχουν από αθεράπευτες ιδεοληψίες και εσωστρέφεια. Οι διεθνείς αγορές αντιδρούν ιδιαίτερα θετικά στην προοπτική της προεδρίας Τραμπ και θα είναι κρίμα για την Ελλάδα να βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων εξαιτίας της παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία.
Η Κίνα και η Ρωσία
Η Κίνα αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή οικονομική και πολιτική της θέση στο βαθμό που οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τη δέσμευσή τους σε Ασία και Ειρηνικό επί προεδρίας Τραμπ. Τα επενδυτικά κεφάλαια της Κίνας, η συμμετοχή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στις θαλάσσιες μεταφορές προς και από την Κίνα και οι νέες οικονομικές δυνατότητες της δυναμικά αναπτυσσόμενης κινεζικής μεσαίας τάξης ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως με κυβέρνηση Τσίπρα.
Η αναβάθμιση της Κίνας και ο περιορισμός των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ε.Ε. σε ζητήματα ασφάλειας αναμένεται να αναδείξουν για την Ε.Ε. την ιδιαίτερη σημασία της Ρωσίας στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων διεθνοπολιτικών ισορροπιών. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αναπτύξει την οικονομική της συνεργασία με τη Ρωσία πέρα από την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψει και το έλλειμμα δισεκατομμυρίων ευρώ στις εμπορικές συναλλαγές με τη συγκεκριμένη χώρα. Η νέα οικονομική προσέγγιση που επιβάλλεται στις σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορεί να οργανωθεί από τον κ. Τσίπρα ή τον πρώτο ξάδερφό του στον οποίο έχει ανατεθεί η σχετική αρμοδιότητα.
Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής