Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πρώτον, το Δημόσιο θα έχει πρόσβαση στην αγορά γνωρίζοντας ότι μπορεί να διαθέσει τους τίτλους και στις εγχώριες τράπεζες, κάτι που συνέβαινε μέχρι το 2009. Αυτή η ευχέρεια εξουδετερώνει κερδοσκοπικές πιέσεις, ωθεί πτωτικά τα επιτόκια και ανακυκλώνει τα κέρδη για τον προϋπολογισμό μειώνοντας το κόστος δανεισμού.
Δεύτερον, ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών, καθώς θα μπορούν να αποκομίζουν τη διαφορά επιτοκίων για τα ομόλογα που θα τοποθετούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν περιθώρια για χρηματοδότηση της οικονομίας μόλις λήξει η περίοδος της καραντίνας, ενώ οι τράπεζες θωρακίζονται με φθηνή χρηματοδοτική γραμμή.
Τρίτον, σε συνθήκες ακραίας κρίσης η Ελλάδα αποκτά ίδια δικαιώματα με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και από μαύρο πρόβατο γίνεται ισότιμο μέλος χωρίς αστερίσκους.
Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ καθοριστικό ρόλο είχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε αντίθεση με την περίοδο Τσίπρα, όπου με την «περήφανη διαπραγμάτευση» σκορπίστηκαν οι θυσίες των πολιτών και η οικονομία μπήκε σε καραντίνα, η κυβέρνηση λειτουργεί αποτελεσματικά προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ευρωζώνης. Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας κλότσησε όλες τις ευκαιρίες όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πραγματοποιούσαν αναπτυξιακά άλματα, αλλά τώρα με την ηγεσία Μητσοτάκη μπορούμε να πετύχουμε την έκπληξη και, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη. Η αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης, σε σχέση με άλλες χώρες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού ενισχύει την αξιοπιστία της, ενώ μπορεί να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς και να πετυχαίνει θετικές αποφάσεις για την οικονομία, καλύπτοντας το κενό των χρόνων ΣΥΡΙΖΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ
Το τσουνάμι του κορονοϊού που έχει κατακλύσει τον κόσμο έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, ενώ η οικονομία έχει παραλύσει. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος από την Επιστημονική Επιτροπή και η ταχεία αντίδραση του πρωθυπουργού έχουν περιορίσει σημαντικά και τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και τη ζημιά στην οικονομία.
Ωστόσο, από αυτή την καταιγίδα έχουν αναδειχθεί κάποια στοιχεία που θα αποτελέσουν το φάρο για την επόμενη ημέρα. Ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ορισμένα από αυτά, όπως είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στο κράτος, στους δημόσιους λειτουργούς και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ακόμη σημαντικότερο, το γεγονός ότι επιτέλους προτάχθηκε ο τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός επιστημονικός λόγος, ο οποίος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποτελεί τη διακομματική απάντηση στο λαϊκισμό, στην υπερβολή και στα fake news. Ο κορονοϊός θα περάσει, όμως τα οφέλη αυτά θα είναι μόνιμα, κι αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο για την ελληνική κοινωνία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση