Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΤΑ τέλη της δεκαετίας του ’80 η Λάρισα τιμωρήθηκε γιατί βρέθηκε ντοπαρισμένος ο ποδοσφαιριστής Τσίγκοφ. Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου, έκλεισε η εθνική οδός, έγιναν επεισόδια. Τελικά ακυρώθηκε η απόφαση για αφαίρεση βαθμών και η Λάρισα πήρε το πρωτάθλημα.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ στο Μιλάνο, στο Τορίνο, στη Μασσαλία και στη Γκλασκόβη οι φίλαθλοι αποδέχθηκαν τις αποφάσεις, αποδέχθηκαν την πραγματικότητα. Ούτε μπήκαν φωτιές σε δρόμους ούτε διχάστηκε η χώρα.
ΕΔΩ τα πράγματα ως συνήθως ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. Η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία έχει προκύψει ζήτημα πολυϊδιοκτησίας. Ο,τι κι αν συμβεί, θα ξεσηκωθούν κάποιοι οπαδοί κάποιων ομάδων – από τη μια και τη άλλη αντιμαχόμενη πλευρά. Είτε υπάρξει υποβιβασμός είτε αφαίρεση βαθμών.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΤΟ πρόβλημα με το ελληνικό ποδόσφαιρο υπερβαίνει το συγκεκριμένο ζήτημα. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί είτε υποβιβαστεί είτε παραμείνει στη Super League ο ΠΑΟΚ και οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
ΣΤΙΣ περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποδόσφαιρο είναι θέαμα με γήπεδα ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο και συγχρόνως ευπώλητο προϊόν με τζίρους δισεκατομμυρίων. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε χρόνο κατρακυλάει σε μια πιο μίζερη και παρακμιακή κατάσταση. Πρωταγωνιστές δεν είναι οι ποδοσφαιριστές ούτε η μπάλα που παίζουν. Πρωταγωνιστές είναι οι μεγαλοπαράγοντες που «σφάζονται» για θέματα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν αφορούν καν στο ποδόσφαιρο. Τους ακολουθούν «τυφλά» στρατοί μπαχαλάκηδων-χούλιγκαν, τους οποίους «συντηρούν» τροφοδοτώντας τους με μίσος και κάποιες φορές ακόμα και με… χρήματα ή πρέζα.
ΤΟ εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργούν δηλητηριάζει όχι μόνο το ήδη ξεφτιλισμένο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την κοινωνία. Στο ελληνικό πρωτάθλημα διαρκώς το θέμα συζήτησης είναι τα πέναλτι, τα οφσάιντ, το VAR, οι τσαμπουκάδες και τα επεισόδια. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. Η μπάλα έχει χαθεί προ πολλού. Για μια ακόμη χρονιά είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Κι αν ολοκληρωθεί, ποιο θα είναι το νόημα; Θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι; Η απαξίωση μπορεί να αφορά φαινομενικά στο ποδόσφαιρο, όμως μέσα από αυτό αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα και σε πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου