Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Επίσης, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος που έχει καταγραφεί ως «νόμος Παυλόπουλου» και έδινε το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, χρησίμευσε ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος σχημάτισε δύο φορές κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Εν ολίγοις, οι εκλογικοί νόμοι χρειάζονται και εκλογικά ποσοστά για να χρησιμεύσουν σε εκείνους που τους φτιάχνουν αλλιώς, βοηθούν τους αντιπάλους τους.
Με το νόμο που φέρνει τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει αρκετές πιθανότητες να πετύχει το στόχο της – ο οποίος προφανώς συνίσταται στην ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης όταν έλθει η ώρα της κάλπης. Ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει αρκετά σε σχέση με το νόμο Παυλόπουλου, αλλά κρατιέται γύρω στο 37%, δηλαδή σε ένα ποσοστό που είναι σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το σκορ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούλιο.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Βεβαίως, προφήτης για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών δεν υπάρχει. Ωστόσο, όποτε και να γίνει το επόμενο ραντεβού με την κάλπη, θα είναι διπλό -από τη στιγμή που αποκλείεται να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, ώστε να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος αμέσως- αφού η απλή αναλογική δεν δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Ποιον ευνοεί η διπλή αναμέτρηση; Προφανώς, ευνοεί το κόμμα που μιλά με όρους κυβερνησιμότητας. Αν η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα, τότε στις δεύτερες εκλογές ενδέχεται να περάσει άνετα για δεύτερη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Αυτή την περίοδο -πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης- η Ν.Δ. είναι πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως και ο πρωθυπουργός προπορεύεται με άνεση του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψη τους οικονομικούς δείκτες, που προοιωνίζονται καλύτερες ημέρες για την οικονομία, τότε θα χρειαστούν πολλά «γαλάζια» αυτογκόλ στην πορεία για να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, ίσως για όλα υπάρχει η πρώτη φορά…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου