Η εφαρμογή είναι σχεδόν καθολική, όχι γιατί υπάρχει η φοβέρα των προστίμων, οι ποινές ίσχυαν και παλαιότερα χωρίς να φέρουν αποτελέσματα, αλλά γιατί η συντριπτική πλειοnνότητα των πολιτών έχει πειστεί ότι αυτή τη φορά πρέπει να αλλάξει η κατάσταση και ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους μη καπνιστές, αλλά και στους εργαζόμενους των καταστημάτων.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αλλωστε πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στο πρόσφατο παρελθόν η απαγόρευση του τσιγάρου και να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να πειθαρχήσει στο νόμο όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κάπνιζε στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου του υπουργείου του ή στους διαδρόμους της Βουλής;
Η ψυχολογία είναι διαφορετική, το διαπιστώνει κανείς όχι μόνο στο θέμα του αντικαπνιστικού, που για ορισμένους θεωρείται δευτερεύον, αλλά και στο μείζον ζήτημα της οικονομίας. Το κλίμα βελτιώνεται, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ότι η κατάσταση σε 12 μήνες θα είναι καλύτερη από την τωρινή και ότι οι περιπέτειες και οι λοιποί τυχοδιωκτισμοί με το Grexit, το παράλληλο νόμισμα ανήκουν στο παρελθόν. Γι’ αυτό άλλωστε οι υποστηρικτές της δραχμής δεν ξεπερνούν το 16% όταν τις ημέρες του «περήφανου δημοψηφίσματος» υπολογίζονταν σε υπερδιπλάσια ποσοστά.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Επομένως, τώρα είναι κατάλληλη εποχή για μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη και ταυτόχρονα το αδύναμο σημείο του Τσίπρα. Ολες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην οικονομία ή στη δημόσια ασφάλεια αντιμετωπίζονται θετικά από την κοινή γνώμη και φοβικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο άσυλο η κυβέρνηση βλέπει μία ευκαιρία να λειτουργήσουν σε συνθήκες ομαλότητας τα πανεπιστήμια, στην Κουμουνδούρου κραδαίνουν το σκιάχτρο της «αστυνομοκρατίας». Στο θέμα των μειώσεων των φόρων, το υπουργείο Οικονομικών διαβλέπει ότι δημιουργούνται νέα κίνητρα για επενδύσεις και υπάρχει περισσότερος χώρος για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει χάρες στα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία μάλλον χτυπούσε αλύπητα όταν έβαζε ΦΠΑ 24% στα μακαρόνια και τα όσπρια.
Με άλλα λόγια, η κοινωνία είναι ώριμη για μεγάλες αλλαγές. Θα φανεί αυτό και στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων, ώστε πλέον μικρές συγκεντρώσεις να μην ταλαιπωρούν χιλιάδες εργαζόμενους και να μην παραλύουν τη λειτουργία των πόλεων.
Ωστόσο, στο πεδίο της οικονομίας, το θέμα της φοροδιαφυγής παραμένει άλυτο. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, ακόμη και την περίοδο των «παχέων αγελάδων» παρέμενε το «εθνικό μας σπορ». Στα χρόνια της κρίσης εντάθηκε ενώ την περίοδο Τσίπρα, με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και την υπερφορολόγηση, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τώρα που η οικονομία μπαίνει σε περιβάλλον δυναμικότερης ανάπτυξης με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τη θετική διάθεση των πολιτών για αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και να αναλάβει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Οι θαμώνες των νυχτερινών κέντρων βγαίνουν έξω για το τσιγάρο τους αλλά πρέπει και οι καταστηματάρχες να εκδίδουν και την απόδειξη για το ποτό ή τον καφέ τους. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό σύστημα Taxis του υπουργείου Οικονομικών και η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι μέτρα που μπορεί να περιορίσουν το πρόβλημα. Αρκεί να πειστεί και ο πολίτης ότι τα λεφτά από τους φόρους του πηγαίνουν για καλύτερες υπηρεσίες σε Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Διοίκηση. Οπως πείσθηκαν ότι και ο αντικαπνιστικός είναι δική τους υπόθεση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση