Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτες δράσεις για το δημογραφικό

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Ελλάδα και Κύπρος στις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη [εικόνες]

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση δρομολογεί τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1-1-2020. Πρόκειται για μία σημαντική ρύθμιση που συμβολίζει την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει δραματικές διαστάσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Η χορήγηση του επιδόματος αποτελεί βασική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία σπεύδει να υλοποιήσει, ενώ στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος θα ενισχυθούν κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι είχαν μείνει εκτός βοηθημάτων, οι οικογένειες που έχουν ένα μέλος ΑμΕΑ, καθώς και οι πολύτεκνοι.

Η Ελλάδα γερνάει, ο πληθυσμός παραμένει στάσιμος, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεκάδες χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό, σε αναζήτηση μιας καλύτερης εργασίας και ζωής και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιστρέψουν μόνιμα στην πατρίδα.

Είναι σαφές ότι είναι αναγκαία η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για το δημογραφικό. Η βάση είναι η οικονομία και, εφόσον τονωθεί η ανάπτυξη και ενισχυθούν τα εισοδήματα, είναι προφανές πως θα γίνουν πιο εύκολες και οι οικονομικές συνθήκες διαβίωσης για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συντηρήσει το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μόνο με την αύξηση των θέσεων εργασίας και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος η Ελλάδα θα πάψει να είναι χώρα γερόντων, αλλά μια χώρα δημιουργίας, που θα ευνοεί τις νέες οικογένειες.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της οικογένειας και των οικονομικά ασθενέστερων θα πρέπει να γίνει με ένα μόνιμο μηχανισμό και με κοινωνική ευαισθησία.

Από την έντυπη έκδοση