Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιτέλους κλείνει η Μόρια

Επιτέλους κλείνει η Μόρια

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων προς άμεση εφαρμογή για το μεταναστευτικό με αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο να είναι το κλείσιμο του κολαστηρίου της Μόριας στη Λέσβο.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση χρειάστηκε να επισπεύσει τον σχεδιασμό της για το μεταναστευτικό αφού ήρθε άμα τη αναλήψει της εξουσίας αντιμέτωπη με ασύμμετρα μεγάλες ροές οι οποίες οδήγησαν σε ασφυξία πολλές υπάρχουσες δομές. Πλέον και μετά από κάποιες προσπάθειες το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο φαίνεται να θωρακίζει τη χώρα αλλά ταυτόχρονα να κατανέμει με σεβασμό στους μετανάστες αλλά και στους Έλληνες τα βάρη σε όλη τη χώρα.

Γενικότερα, το σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Βραχυπρόθεσμα επανέρχεται ο έλεγχος και η ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα θα υλοποιηθούν δράσεις με σκοπό «όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή».

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση και τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στεφανής, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις οι οποίες αφορούν στα ασυνόδευτα παιδιά, στις ΜΚΟ, στο άσυλο και τις επιστροφές, στην Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά, στα Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών και στο Ειδικό Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη».

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσπάθεια της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την χώρα, γιατί ήταν από πολιτικάντικο έως πολιτικά αισχρό να τους έχεις στριμωγμένους στα νησιά των οποίων οι κάτοικοι με αυτοθυσία και ανθρωπιά ανταποκρίθηκαν στο έπακρο. Από την άλλη είναι καλό το γεγονός πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως και οι τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια επιθυμούν να δουν η όποια δράση να γίνεται με σχέδιο αλλά και προσοχή για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Κανείς δεν θέλει ξαφνικά να δει μερικούς ακροδεξιούς μισανθρώπους να πετούν πέτρες σε πούλμαν με γυναικόπαιδα όπως ήδη είδαμε. Σκοπός δεν είναι να υποβαθμιστούν συγκεκριμένες περιοχές όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά όλοι οι Έλληνες να σηκώσουμε το βάρος αυτού του προβλήματος, να το αντιμετωπίσουμε και να το διαχειριστούμε στο μέτρο που μας αναλογεί.

Από την άλλη, επικοινωνιακά, είναι πολύ σημαντικό που κλείνει η Μόρια. Η δομή αυτή στη Λέσβο είχε περάσει από πολλά δεινά και η μέχρι τώρα αυξομείωση του πληθυσμού κατέδειξε πως τόσο το υπάρχουν πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού, όσο και η ίδια η Μόρια είχαν αποτύχει.

Βιασμοί, ναρκωτικά, ασθένειες, βρωμιά, συμμορίες και κάθε τι παραβατικό το συναντούσες στην Μόρια. Φτάνει πια και η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να κάνει μία νέα αρχή. Το εάν θα πετύχει το σχέδιό της, εδώ είμαστε να το δούμε.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλήνιες 2020: Οι «αριθμοί» των μορίων – Πόσοι «ξεπέρασαν» τα 19.000

Tinad

Βάσεις 2020 – Αυτές είναι οι χαμηλόβαθμες σχολές με υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας

Ανδρέας Ντίνης

Μόρια: Συνελήφθη η 23χρονη Αφγανή που δολοφόνησε νεαρή ομοεθνή της

Tinad

Σάλος με ΜΚΟ που εξαιρεί την Μόρια από την Ελλάδα – Μήνυση από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Tinad

Νέα μαχαιρώματα στην Μόρια: Χαροπαλεύει 21χρονος Αφγανός που μαχαιρώθηκε από ομοεθνή

Ανδρέας Ντίνης

Αγριο έγκλημα στη Μόρια: 23χρονη Αφγανή σκότωσε ομοεθνή της και εξαφανίστηκε στα βουνά

Μιχάλης Μάρδας

Μεταναστευτικό: Πυροβολισμοί στη Μόρια με δύο τραυματίες

Ανδρέας Ντίνης

Μυτιλήνη: 1.500 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν το Σάββατο στην ενδοχώρα

Tinad

Αναχωρούν σήμερα από την Μόρια 20 ανήλικοι πρόσφυγες για την Γερμανία

Ανδρέας Ντίνης