Γράφει ο Γιώργος Δ. Ευθυμίου
«Εμείς (στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) δεν θέλαμε τον Μουλόπουλο αντιπρόεδρο και ζητήσαμε να γίνει ο Κιάος, αλλά μετά αυτός φεύγοντας από αντιπρόεδρος άφηνε τη θέση κενή και τότε εμείς δεν είχαμε πρόβλημα να την καλύψει ο Μουλόπουλος και μετά μας έδωσε το λόγο του ο Βούτσης και εμείς είπαμε ναι, αφού μας είπε ότι θα έφερνε τροπολογία που ήταν σαν να καταργείται το άρθρο 2α του νόμου Παππά, που έτσι κι αλλιώς δεν ισχύει και τότε αυτοί στο Ποτάμι λένε ψηφίζουμε και εμείς, αν και δεν μπήκε η Ακρίτα, αλλά αυτοί στην κυβέρνηση θα εκτεθούν».
Η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, όταν μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου έχει δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις του, είναι τουλάχιστον περίεργη, αν δεν δημιουργεί συνειρμούς για υπόγειες διεργασίες σε ένα ακόμη κοινοβουλευτικό δούναι και λαβείν. «Αν δεν υλοποιήσουν αυτά που είπαν, θα έχουν εκτεθεί για ακόμη μία φορά και εμείς δεν θα ψηφίσουμε κατά την ακρόαση», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ειδικά το πολιτικό επιχείρημα «θα εκτεθούν», πρέπει να σόκαρε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρουν τη φήμη τους να δεσμευτούν για κάτι και να πράξουν ακριβώς το αντίθετο. Το σίγουρο είναι ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη θέση που πήραν, δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να στοχοποιήσουν τη Ν.Δ. ως τον υπαίτιο για τη συνέχιση της ανομίας, αν και στην πραγματικότητα αυτοί που δεν έχουν καμία πρόθεση να βάλουν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο αλλά να ελέγξουν την ενημέρωση είναι οι ένοικοι του Μαξίμου.
Σε ένα ιδιότυπο πολιτικό Μουτζούρη (παιχνίδι τράπουλας με στόχο να μείνεις χωρίς φύλλα στο χέρι) αρκετοί προσπαθούν να φορτώσουν κάθε φορά το τελευταίο χαρτί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και πολλοί ρωτούν, «η Ν.Δ. τι κάνει τόσο καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ κλέβει στο τραπέζι»; Για να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις του Μαξίμου και του κ. Τσίπρα.
Μόλις τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πως μαζί με την Ανάσταση θα ερχόταν και η ανάπτυξη. Στη συνέχεια ξεκίνησε την εκστρατεία για την απλή αναλογική. Μετά φωταγώγησε το περιστύλιο και προανήγγειλε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και όλα αυτά πριν ξεκινήσει τον «πόλεμο με τη διαπλοκή» και τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ όπως φαίνεται έπεται και συνέχεια με τον ανασχηματισμό.
Ολο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. τι έκανε; Προσπάθησε να κρατήσει την πολιτική ατζέντα ανοικτή στην οικονομία και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Παρουσίασε στη ΔΕΘ μόνο κοστολογημένες προτάσεις (όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ) και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Κράτησε αποστάσεις από το επίπεδο του κ. Τσίπρα στη Βουλή και προχώρησε σε θεσμικές πρωτοβουλίες με τελευταία την επίσκεψή του στον ΠτΔ, όπου εξέφρασε το αίτημα της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή άμεσα. Κατέθεσε πρόταση νόμου για τις άδειες με επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, παγώνοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στις δημοσκοπήσεις η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δικαιώνεται ήδη. Αν θα δικαιωθεί και από τις εξελίξεις, θα φανεί σύντομα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου