Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΟ ΘΕΜΑ όμως δεν είναι ο συμπαθής βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά καιρούς θεωρείται και από τους σοβαρούς του κόμματος. Το θέμα είναι ότι η συζήτηση που άνοιξε για τον ΣΥΡΙΖΑ και με όσα έχει φέρει στην επιφάνεια έως τώρα, θέτει εκ των πραγμάτων ένα νέο ερώτημα: Ποιος κέρδισε στις εκλογές του 2015; Η εύκολη απάντηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Π. Καμμένο.
ΟΙ ΙΔΙΕΣ οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του τέως κυβερνώντος κόμματος αποδεικνύουν ότι η εύκολη απάντηση είναι και ανεπαρκής. Καθώς γεγονότα και δηλώσεις εκείνης της εποχής αποκτούν άλλο νόημα και σημασία, υπό το φως των αποκαλύψεων που κάνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό π.χ. ότι τον Ιούνιο του 2015 ο Α. Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα. Μετά τη συνάντησή τους, είχε κάνει μια δήλωση, η οποία και τότε είχε προκαλέσει αίσθηση, αλλά μέσα από τα νέα δεδομένα αποκτά άλλη διάσταση: Δεν φοβόμαστε να βγούμε σε νέες θάλασσες, για να φτάσουμε σε νέα και ασφαλή λιμάνια, είχε δηλώσει τότε ο Α. Τσίπρας. Λίγες μέρες μετά χτύπησε το τηλέφωνο του Πούτιν. Και μετά κουδούνισε το τηλέφωνο του Ολάντ. Η κύρια θάλασσα στην οποία πελαγοδρομούσε ο τότε πρωθυπουργός ήταν εκεί που ενώνεται το πέλαγος του ευρώ με τον μαύρο ωκεανό της δραχμής. Εκεί έψαχνε «ασφαλή λιμάνια» σαν θαλασσοδαρμένος ναυαγός.
ΙΣΩΣ δεν χρειάζεται να διασταλεί πολύ εκείνη η δήλωση ώστε να συμπέσει ακριβώς με τα όσα έγιναν και αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια. Ανεξαρτήτως της… κωλοτούμπας, η οποία έγινε -εντέλει- κυρίως υπό την πίεση του τότε γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σαγιά. Ο οποίος, όπως λέγεται, εξήγησε καταλεπτώς στον Α. Τσίπρα τι θα μπορούσε να σημάνει η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή. Ο κ. Σαγιάς, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αποσύρθηκε διακριτικά από τον δημόσιο βίο. Αλλά τα όσα ακολούθησαν την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα, με τη συνοδεία του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος είχε κάνει την αξέχαστη μεγαλοπρεπή υπόκλιση στον Β. Πούτιν, μαρτυρούν ότι και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας -μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον- ήταν «μέσα» στο plan b…
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στο αρχικό ερώτημα που αυτοδικαίως διατυπώνεται και παραμένει αναπάντητο. Στις εκλογές του 2015 κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, ηγεσία, πρόγραμμα και στελεχικό δυναμικό; Ή κέρδισαν αυτά που πραγματικά έγιναν και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατά τις ομολογίες όλων -και ανεξαρτήτως αποχρώσεων- ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν «ηρωικός» κατά τον Γ. Κατρούγκαλο ή «νέοι και άπειροι» κατά τον Π. Σκουρλέτη, αλλά ήταν εντελώς «ανέτοιμος να κυβερνήσει», όπως είπε ωμά ο Ν. Βούτσης. Πώς ακριβώς συναντήθηκε αυτό το προφανώς ανέτοιμο καραβάνι με την ανάγκη μιας κοινωνίας για κάτι «νέο»; Πόσο ώριμη και υπεύθυνη, εκτός από θυμωμένη, ήταν τελικά η ελληνική κοινωνία;
ΦΤΑΙΕΙ κυρίως ο ανώριμος, «ταξικός», αμετροεπής και αλαζών Α. Τσίπρας ή όσοι «μάσησαν» το παραμύθι του; Ή όσοι αγνόησαν τη σημασία της στυγνής ίντριγκας που διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια τους ώστε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά; Ή όσοι ανέχθηκαν και επιβράβευσαν τις πολιτικές αρλούμπες που άκουγαν από τους Βαρουφάκηδες, τους Λαφαζάνηδες, τους Λεουτσάκους, αλλά και τους «σοβαρούς» με το «ηθικό πλεονέκτημα»; Ή μήπως όσοι εκτίμησαν τα χονδροειδή ψεύδη και την εξόφθαλμη προσπάθεια εξαπάτησης;
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα προσωπικά, για όση ζημιά και οπισθοδρόμηση γνώρισε η χώρα, δεν παραγράφονται. Απλώς αποδεικνύεται και με τις νέες αποκαλύψεις ότι είχαν και συνένοχο. Εκείνο το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που τους επέτρεψε να κάνουν ό,τι έκαναν.
Μεταναστευτικό: Νέα πολιτική και ευρωπαϊκό plan b
Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα. Και μετά παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Τα βασικότερα σημεία του είναι: Στο σύστημα θα εντάσσονται μόνο όσοι έχουν προσφυγικό προφίλ, το άσυλο θα το διατηρούν μόνο όσοι συμμορφώνονται με τους ελληνικούς νόμους, γρήγορη απένταξη όσων υποβάλλουν παρελκυστικά αιτήματα ασύλου, όσοι δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής, που θα κρίνονται σε 3 ημέρες. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την παροχή πραγματικής και ανθρώπινης υποστήριξης στους πρόσφυγες. Το νομοσχέδιο τείνει να διαμορφώσει μια νέα και πιο συμπαγή πολιτική, η οποία διεκδικεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ογκώδους προβλήματος. Η νέα πολιτική συνδέεται και με τη χθεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής, με την οποία κάλεσε την Ε.Ε. να δημιουργήσει Plan b για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και να μην επιτρέψει άλλο στην Τουρκία, να εκβιάζει την Ευρώπη με τις ροές. Πρόκειται κι εδώ για μια νέα πολιτική διεθνοποίησης εκ νέου του προβλήματος, με απώτερο στόχο τη δικαιότερη και πιο αναλογική κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ισως για πρώτη φορά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει γίνει μέρος και εργαλείο για ευρύτερες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο…
Ετοιμη για ουσία η Προανακριτική…
Μια σειρά διαδικαστικών, αλλά κρίσιμων θεμάτων λύθηκαν χθες στη συνεδρίαση της προανακριτικής, ώστε την επόμενη εβδομάδα να μπει στην ουσία, καταρτίζοντας καταρχήν τον κατάλογο των μαρτύρων που θα κληθούν. Χθες αποφασίσθηκαν ομόφωνα ότι: Τα μέλη της επιτροπής δεν θα παίρνουν έξτρα αμοιβή, ότι οι συνεδριάσεις της δεν θα είναι δημόσιες, ότι η δικογραφία θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της, καθώς και ότι η ενημέρωση για τα πρακτικά θα γίνεται προφορικά από τον πρόεδρό της Ι. Μπούγα. Με λυμένα τα διαδικαστικά η προανακριτική είναι έτοιμη από εβδομάδα να μπει στην ουσία της έρευνας…
…με «υλικό» από τον Μανιαδάκη
Η χθεσινή πεντάωρη κατάθεση του Ν. Μανιαδάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζεται από δικαστικούς κύκλους ως «σημαντική» καθώς πρώην προστατευόμενος μάρτυρας («Ιωάννης Αναστασίου») επιβεβαίωσε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τους Α. Σαμαρά, Α. Γεωργιάδη και Γ. Στουρνάρα. Και χαρακτήρισε την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς ως «χειραγωγούμενη» από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, λένε ότι ο Ν. Μανιαδάκης είπε και ονόματα. Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή κατάθεση του Ν. Μανιαδάκη «είναι υλικό για την προανακριτική»…
Απορίες
1. Ποιος ανησύχησε περισσότερο από το βέτο Μακρόν στις ενταξιακές διαδικασίες για FYROM και Αλβανία, εκτός από τον Ζάεφ; Ο Γ. Παπανδρέου ή ο Α. Τσίπρας;
2. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΙΤΤΟΝΑ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ή ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου