Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο προϋπολογισμός και οι μεταρρυθμίσεις

Τόσα χρήματα θα πάρουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το 2019

Αύριο κατατίθεται ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι εστιασμένος στις μειώσεις των φόρων και σύμφωνος με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια κατάσταση στασιμότητας. Η κυβέρνηση Τσίπρα κλότσησε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί από τα τέλη του 2014 και η Ελλάδα έμεινε πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες αναπτύχθηκαν με ισχυρούς ρυθμούς.

ΤΩΡΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ μία νέα ευκαιρία για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος. Οπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, θα εφαρμοστούν κανονικά το 2020 οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη πρόνοια για τις οικογένειες, με αύξηση του αφορολογήτου για κάθε παιδί, αλλά και με το επίδομα που θα δίνεται για κάθε νέο τέκνο.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν σχεδιάσουν με μεγαλύτερη σιγουριά και λιγότερα βάρη τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τους, διευρύνοντας την απασχόληση και αυξάνοντας τον τζίρο τους.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Το βλέπουμε από την αστάθεια των χρηματιστηρίων και από τη γενική τάση των επενδυτών να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης που θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό αποτελεί μία κίνηση προς τα μπρος, ώστε από τη στασιμότητα να περάσουμε σε ισχυρή ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, απαιτείται συμμάζεμα των κρατικών δαπανών και περιορισμός της σπατάλης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να συντηρεί ένα πελατειακό κράτος.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, που πλήρωσαν ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς του διδύμου Τσίπρα – Βαρουφάκη, τους οποίους μπορούν πλέον να «απολαύσουν» και σε κινηματογραφική ταινία, θέλουν να βλέπουν τους φόρους που δίνουν στο κράτος να έχουν κοινωνική ανταπόδοση, με έμφαση σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, όπου τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, θέλουν να δουν τη δημόσια διοίκηση να απαλλάσσεται από το «τέρας της γραφειοκρατίας» που τους ταλαιπωρεί και να εκσυγχρονίζεται με βάση τις ανάγκες της νέας εποχής, προσφέροντας πραγματικές και σύγχρονες υπηρεσίες, όπως σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ χώρες μιλούν για την 4η βιομηχανική επανάσταση, η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει πίσω από τη νέα ψηφιακή εποχή. Για τον λόγο αυτόν και η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις παντού.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Ανάπτυξη 6,1% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Αυξήθηκαν τα έσοδα, συγκρατήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,077 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «μισογεμάτο ποτήρι» στην οικονομία και οι κίνδυνοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Στα 6,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα τετραμήνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σε 1.500 σελίδες 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προϋπολογισμού 18 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

Προϋπολογισμός: Τα τέλη κυκλοφορίας «γκάζωσαν» τα έσοδα Φεβρουαρίου – Μειωμένες κατά 959 εκατ. οι δαπάνες το δίμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας