Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΕΩΣ τώρα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 400.000 οφειλέτες, ουσιαστικά μόλις το 10% όσων χρωστούν στο Δημόσιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων. Υστερα από δύο ολόκληρα χρόνια λειτουργίας η ρύθμιση που υποτίθεται πως θα έσωζε τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα έδινε ανάσα στην πραγματική οικονομία έχει αποτύχει πλήρως. Μόλις 6.877 εταιρίες και επαγγελματίες έκαναν αίτηση και μόνο 2.107 κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
ΟΛΑ τα χρόνια της κρίσης έγιναν αρκετές προσπάθειες διακανονισμού των οφειλών προς το Δημόσιο με πολλές πολλές δόσεις. Στην ουσία, όμως, όλες απέτυχαν. Ακόμα και από όσους κατάφεραν να μπουν σε αυτές τις ρυθμίσεις σχεδόν οι μισοί τις «εγκατέλειψαν» γιατί δεν μπορούσαν να καταβάλλουν τις δόσεις. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Πολίτες και επιχειρήσεις μένουν με τα χρέη και το κράτος δεν εισπράττει.
ΤΑ νούμερα σοκάρουν. Οι οφειλές προς την εφορία ανέρχονται περί τα 104 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις φτάνουν πάνω από τα 185 δισεκατομμύρια. Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται και χρέη επιχειρήσεων που έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, που πλέον δεν υπάρχουν. Πολλές φορές στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν παραδεχθεί πως εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 30 δισεκατομμύρια.
ΚΑΠΟΙΑ στιγμή πρέπει να τελειώνει όλη αυτή η κακόγουστη ιστορία. Δεν έχει νόημα κάθε μήνα να μετράει το κράτος πόσα του οφείλουν, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα τα εισπράξει. Πρέπει να γίνει εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Και το σημαντικότερο πρέπει να προχωρήσει σε μια τολμηρή κίνηση. Στη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Μόνο τότε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, γιατί μόνο τότε θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων.
ΔΕΝ θα πρόκειται για χατίρι στους κακοπληρωτές. Το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες μπορεί να βρει εύκολα ποιοι έχουν και δεν πληρώνουν, αλλά η πλειοψηφία δεν έχει, γι’ αυτό και δεν πληρώνει.
ΕΤΣΙ κι αλλιώς η στρατηγική των κατασχέσεων δεν οδηγεί πουθενά. Ακόμα και να συνεχίσει να κατάσχει το κράτος ένα έως δύο δισεκατομμύρια τον χρόνο δεν λύνεται το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων. Απλά προσθέτει «λουκέτα» στην αγορά.
ΑΝ δεν ανοίξει σύντομα η κουβέντα για οριστική διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων ούτε το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του ούτε η πραγματική οικονομία θα ανασάνει.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου