Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σημασία της αναθεώρησης

Τόσα χρήματα θα πάρουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το 2019

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Βουλής ΚώσταΤασούλα προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, προκειμένου να ορίσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων τους που θα συμμετέχουν στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας για τις αλλαγές που θα επέλθουν στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα, με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή, μαζί με τους συνεταίρους της, απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα μπορούσε να προσφέρει στην Παιδεία ανταγωνιστικότητα και αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, στην οικονομία αναπτυξιακές δυνατότητες και στην αγορά εργασίας νέες θέσεις απασχόλησης σε εξειδικευμένες ειδικότητες. Χάθηκε έτσι μια σημαντική ευκαιρία.

Ενα μείζον άρθρο του Συντάγματος, ωστόσο, το οποίο κρίθηκε αναθεωρητέο και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με σκοπό η σχετική διαδικασία να αποσυνδεθεί από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ολοι γνωρίζουμε τι έγινε το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους συμμάχους του ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜΑΡ, και τη Χρυσή Αυγή, είχαν προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία και συνολικά για τη χώρα.

Η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η κυβερνητική αυτοδυναμία, είναι αναγκαίες, καθώς άλλωστε αποτελούν στοιχεία αλληλένδετα. Και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα συνέβαινε εάν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να βάλει τέλος στα εκλογικά παιχνίδια και να ενισχύσει το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας, που είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να προχωρήσει προς την οριστική έξοδο από την κρίση.

Από την έντυπη έκδοση