Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αλλωστε, ο Τσίπρας έχει λάβει διεθνή πιστοποίηση για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες. Σύμφωνα με έρευνα που είχε παραδοθεί στο νομικό τμήμα του Χάρβαρντ, ο κ. Τσίπρας είχε ανακηρυχθεί ως ο χειρότερος διαπραγματευτής παγκοσμίως για το έτος 2015. Μάλιστα οι φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου είχαν λάβει ένα ειδικό σημείωμα με τα διαπραγματευτικά λάθη του τότε πρωθυπουργού προκειμένου να αποφεύγουν αντίστοιχους χειρισμούς στις νομικές υποθέσεις που θα αναλάβουν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο «βραβείο» για το έτος 2016 διεκδικούσε ο Κάμερον, που διενήργησε το δημοψήφισμα για το Brexit με τη βεβαιότητα ότι θα το κέρδιζε εύκολα.
Ολοι θυμόμαστε ότι μετά το δημοψήφισμα ο Τσίπρας είχε καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ότι θα υπέγραφε όποιο χαρτί έφερναν στο τραπέζι, το έχει γράψει στη βιογραφία του ο Γάλλος πρόεδρος εκείνης της εποχής, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μάλιστα είχε πει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εσύ κέρδισες αλλά η Ελλάδα έχασε».
Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μαθήματα διαπραγματεύσεων στον Μητσοτάκη, ο οποίος στις διεθνείς του επαφές προτιμά να συνδέει το ζήτημα των πλεονασμάτων με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
«Αντί για διπλωματία της αξιοπιστίας η κυβέρνηση κάνει διπλωματία της φυγομαχίας. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να παραπέμπει στις καλένδες μια υποθετική μείωση των πλεονασμάτων, ας απαντήσει ξεκάθαρα: Γιατί απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την άμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% χωρίς προαπαιτούμενα», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης όταν ο πρόεδρος του κόμματός του έχει ψηφίσει -και μάλιστα δύο φορές- την υποχρέωση της Ελλάδας να εμφανίζει πλεονάσματα 3,5%. Το 2,5% το έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο, αλλά μέχρι εκεί.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Η νέα κυβέρνηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δηλώσεις τύπου «θα καταργήσουμε τη λιτότητα», ήδη εργάζεται προς την κατεύθυνση να μειωθούν με τεχνητό τρόπο τα πλεονάσματα μέσω του συνυπολογισμού των κερδών των ομολόγων στα δημόσια έσοδα. Μόνο από αυτή τη ρύθμιση ο στόχος του 3,5% θα μειωθεί στο 2,8% για το 2020, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρεμπιπτόντως, άλλη μία μεγάλη διαπραγματευτική «επιτυχία» του Τσίπρα ήταν ότι επί των ημερών του, και ύστερα από το «περήφανο» δημοψήφισμα, οι δανειστές σταμάτησαν να επιστρέφουν στη χώρα μας τα κέρδη από το ομόλογα, κάτι που είχαν κερδίσει οι «Σαμαροβενιζέλοι» από το 2013.
Αλλά είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από διαπραγματεύσεις και τώρα έχει φτάσει στο σημείο να παραδίδει μαθήματα.
Εθνική συνείδηση βάσει Συντάγματος
Αγανάκτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δήλωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι το μάθημα της Ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία πρέπει να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση των μαθητών. Αδιάβαστοι πάλι πιάστηκαν στην Κουμουνδούρου. Εάν ανατρέξουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος θα διαπιστώσουν ότι «η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Η υπουργός δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα ορίζει το Σύνταγμα. Η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης είναι καθήκον της Πολιτείας και όχι κάποια θεωρία της κ. Κεραμέως. Αλλωστε η ρήση του Διονυσίου Σολωμού «εθνικόν είναι το αληθές» δεν πρέπει να τρομάζει κανέναν παρά μόνο τους γνωστούς εθνομηδενιστές.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου