Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη χωνέψει την τριπλή του ήττα στις εκλογές Μαΐου και Ιουλίου ενώ βλέπει σε χρόνο – ρεκόρ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τρέχει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση σβήνοντας την περίοδο 2015-2019.
Η εικόνα του «άχαστου» που είχαν καλλιεργήσει οι στρατηγοί του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Τσίπρα τελικώς έβλαψε τον πρώην πρωθυπουργό, που πίστευε ότι είχε στο «τσεπάκι» του τον Μητσοτάκη. Η λανθασμένη εκτίμηση των πολιτικών δεδομένων, θυμίζουμε ότι το Σάββατο πριν από τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στους δημοσιογράφους ότι η ήττα δεν θα ξεπερνούσε τα όρια του στατιστικού λάθους, τον οδήγησε σε ολέθριες για αυτόν αποφάσεις, με κορυφαία την ανακοίνωση πρόωρων εθνικών εκλογών τη βραδιά των ευρωεκλογών.
Θα περίμενε κανείς ότι μετά την απώλεια της εξουσίας ο κ. Τσίπρας θα περνούσε σε πιο ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, όμως η υποκρισία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κινήσεις των Συριζαίων. Το 31,5% που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αντιμετωπίζεται ως «νίκη» από την Κουμουνδούρου, όταν η Ν.Δ. με 40% έχει καθαρή αυτοδυναμία και ορίζοντα τετραετίας. Ο Τσίπρας αυτοχαρακτηρίζεται ως «ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας», με αρκετή δόση μετριοπάθειας, μέσω των δελτίων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θα κέρδιζε ποτέ τον Τσίπρα, ανεδείχθη το 2016 πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά από «συμπαιγνία» με τον Σαμαρά που χάλασε τα κομπιούτερ του κόμματος για να μην εκλεγεί ο Μεϊμαράκης, όπως ανακάλυψε η Κουμουνδούρου, προκαλώντας απορίες για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «γκάφα» τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στον Observer για δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βέβαια, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναστείλει τη νομική διεκδίκηση για την επιστροφή των μαρμάρων, ενώ είναι φανερό ότι ο Μητσοτάκης θέλει να αυξήσει την πίεση στη βρετανική κοινή γνώμη για να έρθουν τα μάρμαρα οριστικά εκεί που ανήκουν. Αλλά, είπαμε, ο Τσίπρας είναι άχαστος, και εάν συνεχίσει αυτή την τακτική θα «κερδίζει» για πολλά χρόνια ακόμη…
Η άδικη… ύφεση
Σήμερα το μεσημέρι η Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου του έτους, οριοθετώντας τον «πήχυ» που αφήνει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ήταν απογοητευτικά, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μόλις 1,3% όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε διπλάσιο ρυθμό. Ο Τσίπρας συνήθιζε να μιλάει ότι με την πολιτική του θα έφερνε τη δίκαιη ανάπτυξη αλλά επί των ημερών του στο Μαξίμου οι πολίτες έζησαν την άδικη ύφεση. Η οικονομία συρρικνώθηκε στη διετία 2015-2016 όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κάλπαζαν ενώ η ανάπτυξη κινήθηκε σε ρηχά νερά και κατά το διάστημα 2017-2018. Η νέα κυβέρνηση ποντάρει στην αλλαγή των αναπτυξιακών ρυθμών με όχημα τη μείωση της φορολογίας και την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών project με κορυφαίο αυτό του Ελληνικού. Το στοίχημα είναι δύσκολο, όταν μάλιστα η διεθνής συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για έξοδο από την κρίση παρά μόνο να ποντάρεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πρώτο βήμα, η φύλαξη συνόρων
Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να ανοίξει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία της έχει περάσει σε βαθιά ύφεση ενώ και οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας με την επικράτηση του Ασαντ δεν την ευνοούν.
Παράλληλα η Αγκυρα θέλει να τεστάρει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης επιτρέποντας στα δουλεμπορικά κυκλώματα να δρουν ανενόχλητα στα τουρκικά παράλια. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με αποφασιστικότητα και ως πρώτο βήμα να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα, αυτά που μέχρι το 2015 αγνοούσε ο κ. Τσίπρας.
Το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Frontex πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν την παραβίαση των συνόρων μας από τους δουλεμπόρους που θέλουν να μετατρέψουν τα ελληνικά νησιά σε αποθήκες ψυχών. Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών στις χώρες της προέλευσής τους. Το μεταναστευτικό δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι παιχνίδια με τα σύνορά μας δεν γίνονται αποδεκτά.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου