Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Σήμερα, εδώ που φθάσαμε, παρακαλάμε να μην κληρονομήσουμε τίποτα. Αλλά και όταν συμβαίνει το ατυχές αυτό γεγονός, σπεύδουμε να την αποποιηθούμε. Επειδή πολύ απλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους φόρους που τη συνοδεύουν ή επειδή μας κληροδότησαν χρέη!
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τους μισθούς των ανώτατων δικαστικών, στα «ταπεινά» Ειρηνοδικεία της χώρας, όταν δεν γίνονται πλειστηριασμοί, σχηματίζονται ουρές από πολίτες που θέλουν να διώξουν από πάνω τους το βάρος. Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2015 ανήλθαν σε 9.566, από 6.079 που ήταν το 2013, ενώ συνολικά, σε όλη τη χώρα, έφθασαν τις 45.627, από 29.200 που ήταν το 2013.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Τα νούμερα δεν λένε τίποτα περισσότερο από αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει εξοντώσει τους πολίτες, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους. Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Είναι δεκάδες φόροι που έχουν επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να επιβάλλονται, με μια πρωτοφανή διάθεση τιμωρίας του κράτους έναντι όσων έχουν ένα σπίτι (και αυτοκίνητο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).
Δεν είναι πολύς καιρός που η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιούσε τον Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς πως αν συνεχίσουν έτσι θα μετατραπεί η χώρα σε «νεκροταφείο ακινήτων», καθώς, πέραν των γνωστών φόρων, έβαλαν στις συμβολαιογραφικές πράξεις και άλλα εμπόδια, όπως την υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών, και στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς.
Αν μάλιστα υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, ο κληρονόμος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα πρόστιμα, όπως βέβαια και τον μηχανικό, και μετά να περάσει το ακίνητο στην κατοχή του για να μπορεί με την ησυχία του να… πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και άλλους 39 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα.
Τι άλλο χρειάζεται για να πεις «όχι» στον μακαρίτη;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου