Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Χθες θέλησε να δώσει ένα δείγμα των ικανοτήτων του γράφοντας ένα δισέλιδο άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ετσι θωρακίσαμε την ελληνική οικονομία». Στις μέσα σελίδες ήταν πιο μετριοπαθής, ο τίτλος ήταν «5+1 επιτεύγματα του υπουργείου Οικονομικών».
Για να ακολουθήσουμε τη διάθεση του συμπαθούς Ευκλείδη, ο οποίος το 2012 στις πλατείες των αγανακτισμένων έσκιζε τα Μνημόνια και καταργούσε τις λιτότητες με δύο κινήσεις σαν τον Κασπάροφ, θα έχει να λέει στους φοιτητές του, όταν επιστρέψει στα αμφιθέατρα, ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών που κατάφερε να καταγράψει ύφεση στη διετία 2015-2016 όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτυσσόταν με δυναμικούς ρυθμούς.
Ας έρθουμε όμως στα επιτεύγματα του κ. Τσακαλώτου. Αναφέρει στο άρθρο του ο υπουργός ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη χώρα δεσμευμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% και οι στόχοι αυτοί θα παρέμεναν σε επίπεδα άνω του 4% μέχρι το 2021 και άνω του 3,5% μέχρι το 2030. Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι αυτοί ήταν στενά συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευθεί για πλεονάσματα 4,5% αλλά με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,5%. Αλλωστε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στα τέλη του 2014 εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα θα ήταν πρωταθλήτρια ανάπτυξης από το 2015 και μετά. Το ωραίο είναι ότι ο Τσακαλώτος, που καταδικάζει τα θηριώδη πλεονάσματα των προηγουμένων, «πέτυχε» πλεονάσματα 4,5% σε συνθήκες ύφεσης (καθαρή αφαίμαξη δηλαδή) ή αναιμικής ανάπτυξης. Το πιο ωραίο είναι ότι ο ίδιος με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπολογίζει ότι το πλεόνασμα θα φτάσει το 5,2% το 2022 με μισή ανάπτυξη!
Αλλο ωραίο αστείο του Ευκλείδη: «Παραλάβαμε το κόστος δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα άνω του 10% και το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται τώρα στο 2%». Ο υπουργός παραλείπει να πει ότι το 2014 η Ελλάδα είχε πρωτοβγεί στις αγορές, ότι τον Ιούλιο του 2015 το κόστος δανεισμού είχε εκτοξευθεί στο 35% και ότι τώρα το επιτόκιο έχει πέσει στο 2% γιατί οι αγορές προεξοφλούν ότι από Δευτέρα θα βρουν νέα κυβέρνηση και άλλον υπουργό στην πλατεία Συντάγματος. Δεν θα έπρεπε να χαίρεται και πολύ για το τελευταίο «παράσημο».
Τρίτο χωρατό: «Εξασφαλίσαμε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2020 στο 2,5% διασφαλίζοντας ότι οι πιστωτές θα παίρνουν 3,5%». Αυτά τα λένε μεταξύ τους στο Μαξίμου μήπως πείσουν κανέναν αφελή περαστικό. Ο Ευκλείδης έχει υπογράψει για 3,5% μέχρι και το 2022 (μάλιστα τον έβαλαν να ξαναψηφίσει την ίδια δέσμευση δύο φορές οι δανειστές επειδή την πρώτη δεν ήταν καλά διατυπωμένη για το εάν η υποχρέωση ολοκληρωνόταν το 2021 ή το 2022).
Το χιούμορ δεν σταματά εδώ. Ο Τσακαλώτος καμαρώνει γιατί με τις παρεμβάσεις του ενισχύθηκε η «προοδευτικότητα της φορολογίας» όταν επί ΣΥΡΙΖΑ η έμμεση φορολογία (που είναι η επαχθέστερη για τους ασθενέστερους) αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με την άμεση.
Για τις τράπεζες, που πριν από 4 χρόνια έκλεισαν και ακόμη λειτουργούν με συνθήκες capital controls, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι παρέλαβαν ένα πιστωτικό σύστημα με σοβαρότατα προβλήματα ως προς τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εταιρική διακυβέρνηση. Επειδή το θέμα των τραπεζών είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για «πλακίτσες», ελπίζουμε ότι ο κ. Τσακαλώτος μιλάει εκ του ασφαλούς και δεν είχε εμπλοκή στους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης όταν παραδόθηκε το πιστωτικό σύστημα στα funds αντί ψιχίων και με αποκλεισμό του Δημοσίου και των μικρομετόχων.
Το θέμα αυτό θα ερευνηθεί από την επόμενη κυβέρνηση και καλό είναι να κρατά αποστάσεις. Οσο για το άλλο το επιχείρημά του, ότι παρέλαβε μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων όταν υποσχόταν σεισάχθεια και επί των ημερών του οι επισφάλειες διπλασιάσθηκαν, έχει πάψει να βγάζει γέλιο.
Εάν αυτά ήταν τα «επιτεύγματα του υπουργείου» και έτσι «θωρακίσθηκε η οικονομία» δεν αντιλέγουμε, ωραία τα καλαμπούρια, αλλά τα αστεία τελειώνουν την Κυριακή.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου