ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξαναδιαβάζοντας τα αρχεία του 1821

Οι περιοχές όπου άναψε η φλόγα της επανάστασης του 1821

Μια ρωσική παροιμία λέει «σε 200 χρόνια τίποτα, σε μια μέρα τα πάντα». Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Στους δύο αιώνες που κύλησαν μετά την Ελληνική Επανάσταση η χώρα μας κατάφερε να κερδίσει πολλά και από υπόδουλο έθνος να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ομως η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας, πέρα από την ευκαιρία για εορτασμούς, προσφέρει και μια θαυμάσια ευκαιρία σε δεκάδες ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της χώρας να «ξεσκονίσουν» τα αρχεία τους, να ανοίξουν νέους δρόμους στην επιστημονική αξιοποίησή τους, να εκπονήσουν πρωτότυπες μελέτες και να απαντήσουν σε σύγχρονα ερωτήματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πρόκληση για όλους εμάς να διαβάσουμε σωστά και να αγαπήσουμε ξανά την Ιστορία μας.

Είναι πραγματικά αξιέπαινη η αθόρυβη εργασία που γίνεται από δεκάδες επιστήμονες, νέους ανθρώπους επί το πλείστον, σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια ψηφιοποίησης και διάσωσης εκατοντάδων χιλιάδων αρχείων και ντοκουμέντων. Οπως η δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, που με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, σχεδιάζει και συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο». Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου, στο οποίο το κοινό θα μπορεί να αναζητήσει υλικό, όπως αρχεία, έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δημοτικά τραγούδια, κειμήλια που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα, και να διαβάσει επιστημονικές μελέτες που θέτουν νέα ερωτήματα και εμπλουτίζουν την επιστημονική έρευνα γύρω από το 1821. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για την αξιοποίηση Ελλήνων νέων ερευνητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν το ερευνητικό τους έργο στην Ελλάδα και να μη «δραπετεύουν» στο εξωτερικό.

Εξαιρετική και η πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που σχεδίασε ένα τετραετές πλάνο δράσεων και εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει σπουδαίες εκδόσεις, συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, αναθέτοντας την εργασία αυτή σε έγκριτους επιστήμονες. Ομως το πιο κρίσιμο από όλα είναι να μάθουμε να «διαβάζουμε» και να δεχόμαστε την Ιστορία μας στις σωστές της διαστάσεις. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας στον πρόλογο των Απομνημονευμάτων του Αρτεμίου Μίχου που εκδόθηκε από τη Βουλή, «με λειψή την ιστορική μας αυτογνωσία, θα οδεύουμε πάντοτε, αναγκαστικά, είτε προς την εθελότυφλη αυτοαποθέωση είτε προς τον αυτοκαταφρονητικό μηδενισμό. Σε δρόμο λαθεμένο και καταστροφικό δηλαδή έτσι κι αλλιώς». Αν τα καταφέρουμε, θα είναι μια νέα επανάσταση.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η Βαβέλ των μεταλλάξεων

Kon

Νίκος Παπαϊωάννου: Ενας νόμος για όλους, όλοι για έναν νόμο

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος θα πείσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν;

Kon

Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης βοηθά στην απονομή της

Kon

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Kon

Στην πρώτη γραμμή του πρες ρουμ

Kon

Ρομάν Πολάνσκι: Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Μιχάλης Μάρδας

Το προσωπικό μαξιλάρι ασφαλείας των πολιτών

Ανδρέας Ντίνης

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Kon