Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη, η ανάλυση είναι ίδια: Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις είναι σε μορφή ευέλικτης εργασίας, δηλαδή part time ή εκ περιτροπής. Αλλά αυτό το έχουμε επισημάνει ξανά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από τα στατιστικά της αγοράς εργασίας είναι ότι πλέον αρχίζει και αποδίδει καρπούς η διακυβέρνηση της χώρας από την πρώτη και δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση: Ο δημόσιος τομέας συμβάλλει τα μάλα στην αύξηση της απασχόλησης. Το όραμα δηλαδή του μεγάλου κράτους κόντρα στον ιδιωτικό τομέα αρχίζει να υλοποιείται πανηγυρικά.
Μένει ώσπου να φύγει…
Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι μόνοι τομείς που έδωσαν θέσεις εργασίας ήταν ο τουριστικός κλάδος, ο δημόσιος τομέας και η μεταποίηση. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα τελευταία 4 τρίμηνα, δηλαδή επί ένα ολόκληρο έτος (όχι ημερολογιακό) σημειώθηκε ενίσχυση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στην αύξηση της απασχόλησης. Eγινε δηλαδή το κράτος κύριος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τους πραγματικούς μοχλούς ανάπτυξης, που θα έπρεπε να είναι η παραγωγή, η βιομηχανία, οι επενδύσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ο.κ.
Να λοιπόν τι εννοούσε ο κύριος Μπαλτάς, όταν έλεγε χθες πως ο «δρόμος για το σοσιαλισμό είναι γεμάτος με υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, νίκες και ήττες». Το έλεγε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επένδυση στο Ελληνικό. Δηλαδή χαρακτήριζε ως ήττα και συμβιβασμό της κυβέρνησης ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ για το οποίο το επιχειρηματικό σχήμα που πλειοδότησε θα δώσει 915 εκατομμύρια ευρώ, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι 75.000 από την κατασκευή και λειτουργία του έργου και άλλες 15.000 θέσεις ως αποτέλεσμα της επίδρασης των παραγόντων προσφοράς.
Για αυτή την επένδυση, ο συνάδελφος του κ. Μπαλτά και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είπε πως θα… την απαξιώσει η ίδια η αγορά στην πράξη. Ηθικό και διόλου μαθηματικό συμπέρασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 246 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες που θα πάρει (αν τα πάρει και δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός) σε βάθος τριετίας και στεναχωριέται για τα 915 εκατομμύρια και τις 90.000 θέσεις εργασίας. Νικάμε.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου