Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Είναι ωραίο να συνδέεις τις τελείτσες και να κατασκευάζεις αφηγήματα. Σε βοηθά να βάζεις τα πράγματα σε τάξη αλλά και να βγάζεις συμπεράσματα. Αυτό το κάνουν όλοι οι άνθρωποι, με τους δημοσιογράφους, όμως, να καλούνται να είναι πολύ πιο προσεκτικοί, αφού δημιουργούν σταθερές στους αναγνώστες οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για να σχηματίσουν άποψη.
Ας δούμε λοιπόν τον εν λόγω χάρτη ο οποίος συνοδευόμενος από διθυραμβικά σχόλια ακροδεξιών «βάζει στην θέση του τον Ερντογάν»…
Επισκεπτόμαστε την σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πηγαίνουμε στην ενότητα «The EU and international ocean governance» στην οποία έχει δημοσιευθεί ο εν λόγω χάρτης στις 15/10/2015.
Μιλάμε δηλαδή για πριν από 3,5 χρόνια και όχι φυσικά τις τελευταίες ώρες. Αυτό που αρνούνται να καταλάβουν οι φαιοκόκκινοι λαϊκιστές είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν συμμετέχει ούτε σε μικροπολιτικές συζητήσεις, ούτε και φυσικά σε επικοινωνιακά «κόλπα». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συμπεριέλαβε στην μελέτη του 2015 την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, όπως αυτή προκύπτει από το διεθνές δίκαιο. Το εάν η Τουρκία έχει διαφορετική γνώμη από την Ελλάδα και παρουσιάζει τους δικούς της χάρτες, ποσώς ενδιαφέρει εμάς αλλά και τις Βρυξέλλες.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η μέχρι στιγμής στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα σε συνοριακά ζητήματα δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από έναν υπερεθνικό οργανισμό που αποτελείται από ισότιμα μέλη. Δεν αλλάζει, όμως, το γεγονός πως είμαστε -ευτυχώς ακόμα- στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και κατέχουμε μία σημαντικότατη γεωπολιτικά θέση.
Αυτήν την θέση πρέπει να εκμεταλλευτούμε και μέσω των Βρυξελλών να υλοποιηθούν τα δίκαιά μας δίνοντας σε όλους να αντιληφθούν πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η Τουρκία από την άλλη δεν ζητά τίποτα παραπάνω από το να καθήσει στο τραπέζι.
Δεν φαντασιώνεται καταλήψεις νησιών και προσάρτηση εδαφών, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Αυτό που θέλει διακαώς η Άγκυρα είναι να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί ο κανόνας στις διεθνείς σχέσεις είναι πως άπαξ και συζητήσεις κάτι, κάτι έχεις χάσει.
Τις τελευταίες ημέρες διακινείται στο ρεπορτάζ πως η Ελλάδα μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Πόλη αναμένεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ αλλά προς δυσμάς. Αγνοώντας τις φωνές της αντιπολίτευσης, εάν κάνει κάτι τέτοιο, τότε δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις και δεδικασμένα στους γείτονες.
Η ΑΟΖ πρέπει να ανακηρυχθεί είτε στο σύνολό της είτε καθόλου γιατί διαφορετικά η Τουρκία θα πετύχει να έχει δικαιώματα σε ελληνικά νερά.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook