Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Από τον Μάιο του 2017 έως και μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα μέλη της Επιτροπής έκαναν 18 συνεδριάσεις και διαβουλεύτηκαν με δεκάδες επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, από την Ιερά Σύνοδο και τους δημάρχους, μέχρι εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ. και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητές πανεπιστημίων, γιατρούς, δικαστικούς λειτουργούς, ΜΚΟ κ.ά. Το καλό νέο ότι μειοψήφησαν μόνο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, αφού με το πόρισμα συμφώνησε η πλειοψηφία των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ.). Το κακό νέο είναι ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουν και πάλι να διαφωνούν.
Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει πως, ενώ όλοι αναγνωρίζουν το δημογραφικό ως μια βόμβα που θα τινάξει τα πάντα στον αέρα, όταν έρχεται η ώρα των πράξεων ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Οι διακομματικές συναινέσεις ξεχνώνται, τα πορίσματα μπαίνουν στο συρτάρι και οι προτάσεις τους σβήνουν σαν τα χνάρια στο χιόνι. Το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάποια από τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του. Ανάμεσα σε αυτά, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα, αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί και όλα τα βρεφικά είδη για τους νέους γονείς στο χαμηλότερο ΦΠΑ. Μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, μαζί με τη δέσμευση για χρηματικό κουπόνι για τους παιδικούς σταθμούς. Φυσικά, χρειάζονται και άλλα, ιδίως για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το τελευταίο, άλλωστε, το αναγνωρίζει και το πόρισμα της Επιτροπής. «Για τις περισσότερες γυναίκες θεωρείται περίπου αυτονόητο ότι με την απόκτηση παιδιών η ένταξη ή η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας περιορίζεται. Για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα υπάρχει, ωστόσο, καλύτερη αντιμετώπιση σε σύγκριση με τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα (υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενους). Οι γυναίκες του δημόσιου τομέα έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους μετά την άδεια μητρότητας και, σε γενικές γραμμές, επιστρέφοντας στη δουλειά τους δεν θα βρεθούν σε υποδεέστερη θέση ή δεν θα υποστούν περικοπές μισθού (όπως είναι συχνότατα η περίπτωση των γυναικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα)». Να κάτι με το οποίο θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί περισσότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, έστω και τώρα, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί πλέον να παραβλέπει τον εθνικό κίνδυνο από τη μείωση των γεννήσεων. Για αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές διαφωνίες. Στο χαρτοφυλάκιο της Θεανώς Φωτίου υλοποιούνται πολλά σωστά μέτρα, όπως είναι η μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που έχουν ένα ή δύο παιδιά και, βέβαια, τα ζεστά γεύματα στα σχολεία. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για υπερκομματική συνεργασία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]