Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Αφού προηγήθηκε η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης που τον κάλεσε -εις μάτην- να αρνηθεί το διορισμό σε μια αμερικανική τράπεζα που αντιστρατεύεται ευθέως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αφού μεσολάβησαν ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κινητοποιήσεις πολιτών, η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμίλια Ο’ Ρέιλι ζήτησε χθες -επιτέλους!- από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να εξετάσει αν η συμπεριφορά του προκατόχου του συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας των επιτρόπων και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. «Ανησυχεί η Επιτροπή για το πώς θα προστατεύσει τον δικό της διαπραγματευτή του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ (πρώην επίτροπο) από τυχόν πιέσεις του παλιού του προϊσταμένου στην Κομισιόν;», ρώτησε η κ. Ρέιλι, ζητώντας να επανεξεταστεί ο κώδικας δεοντολογίας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο Πορτογάλος πολιτικός υπήρξε ανέκαθεν «λομπίστας» των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, μαζί με άλλα στελέχη του συστήματος, που κυκλοφορούν στην «περιστρεφόμενη πόρτα» χρηματοοικονομίας-υπερεθνικών θεσμών-κυβερνήσεων (ενδεικτικά Ντράγκι, Μόντι, Παπαδήμος κ.λπ.).
Ομως η περίπτωση Μπαρόζο είναι τόσο κραυγαλέα ώστε να στρώνει από μόνη της το χαλί στον ευρωσκεπτικισμό, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ.
Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η Goldman Sachs δεν είναι οποιαδήποτε τράπεζα. Είναι η γενεσιουργός αιτία της παγκόσμιας κρίσης του 2008, με την επιμονή της στην ασυδοσία των αγορών, στη διατήρηση των τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων που καταστρέφουν οικονομίες και λαούς, με την κερδοσκοπική μόχλευση των αγορών τροφίμων και εμπορευμάτων, με την πεισματική της άρνηση να ρυθμιστούν σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο οι κινήσεις κεφαλαίων και να μπει φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος -κατά την ίδια- θα απέδιδε 170 δισ. δολάρια στα κράτη που χειμάζονται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου