Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Πάει ένας τύπος και ζητάει από το φίλο του δανεικά 2.000 ευρώ. «Δεν έχω τόσα πολλά, μπορώ να σου δανείσω 1.000 ευρώ», λέει ο φίλος του και δίνει τα χρήματα. Παίρνει ο τύπος τα 1.000 ευρώ και μόλις τα βάζει στην τσέπη λέει «είμαστε πάτσι».
«Τι πάτσι, μόλις σου έδωσα 1.000 ευρώ», απαντά ο φίλος του ανήσυχος για την πορεία των χρημάτων του. «Ναι, μου έδωσες 1.000 ευρώ αλλά εγώ σου είχα ζητήσει 2.000. Επομένως εσύ μου χρωστάς άλλα 1.000 ευρώ, σου χρωστάω εγώ 1.000, άρα είμαστε πάτσι».
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τους μισθούς των ιερέων. Σύμφωνα το κοινό ανακοινωθέν κυβέρνησης και Εκκλησίας, η μισθοδοσία των περίπου 10.000 κληρικών δεν θα γίνεται πλέον από το Δημόσιο μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αλλά το κράτος θα καταβάλλει με τη μορφή επιδότησης το ετήσιο κόστος για τους μισθούς των εν ενεργεία ιερέων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Και εδώ αρχίζουν τα ωραία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι μετά τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και την αποδέσμευση των 10.000 ιερέων από το Δημόσιο ανοίγει ο δρόμος για ισάριθμες προσλήψεις που θα καλύψουν τα επόμενα χρόνια κοινωνικές ανάγκες του κράτους.
Σύμφωνα με τη λογική του Τζανακόπουλου, φεύγουν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε υπάρχουν περιθώρια για άλλους 10.000 διορισμούς βάσει της σχέσης μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση, που έχει αποδεχθεί και η τρόικα.
Οπως στο ανέκδοτο με το δάνειο, έτσι και τώρα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνει ο ίδιος, απλώς οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν για 20.000 εργαζόμενους είτε απευθείας μέσω Γενικού Λογιστηρίου είτε εμμέσως διά της κρατικής επιδότησης.
Οι «φωστήρες» του Μαξίμου δεν πρέπει να μείνουν εκεί. Το μισθολογικό πρότυπο των ιερέων θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Οι στρατιωτικοί να μισθοδοτούνται με επιδότηση των Επιτελείων, οι δικαστικοί από το Ταμείο τους, μέχρι να φτάσουμε να έχουμε συνολικά ένα επίσημο Δημόσιο και ένα σκιώδες. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν διπλά αλλά αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ποντάρει εκλογικά στην υπόσχεση των προσλήψεων και όχι στο ποιος τελικά θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Η υπόθεση των ιερέων έχει όμως και ένα καλό. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, και μάλιστα της Αριστεράς, σπάει το ταμπού της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα σε μαζική κλίμακα. Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές, τότε 10.000 κληρικοί θα βρεθούν εκτός μισθολογίου του Δημοσίου και οι αμοιβές τους θα είναι αποτέλεσμα επιδότησης. Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να εμφανισθεί ως ο πολιτικός που βγάζει τους ιερείς από την τακτική μισθοδοσία, ανοίγει το ασκό του Αιόλου για όλο το Δημόσιο και αυτό δεν θα αρέσει σε πολλούς οι οποίοι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ…
Δεν έφυγε η τρόικα;
Τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά. Οι Ευρωπαίοι δεν δέχθηκαν την πρόταση του Τσακαλώτου για καθιέρωση νέας ρύθμισης 120 δόσεων για όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου. Επίσης ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο ότι η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και αναζητείται νέα φόρμουλα προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Κατά τα άλλα η τρόικα έχει φύγει από την Ελλάδα και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει μόνη της εντός δημοσιονομικών στόχων. Ομως, από τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το υπερπλεόνασμα διευρύνεται, γιατί χρειάζεται η άδεια της τρόικας ώστε να υπάρξει η ρύθμιση των 120 δόσεων; Μάλλον επειδή η τρόικα έφυγε αλλά η αυστηρή εποπτεία παρέμεινε…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]