Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Κι αν επρόκειτο για πραγματικά σκάνδαλα, «θα ήταν μια κάποια λύσις», όπως θα έλεγε και ο ποιητής. Εν προκειμένω όμως πρόκειται για την «εργαστηριακή παραγωγή» μιας «λασπόμαζας», με στόχο να μπει μπροστά από τον ανεμιστήρα ώστε να «λερωθούν» άνθρωποι, να «θολώσει» η εικόνα και να «τσιμπήσουν» οι αφελείς.
ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (γιατί περί αυτού πρόκειται) για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» υπάρχουν τόσα πολλά «στοιχεία», ώστε ακόμα και οι συγγραφείς του να μην τολμούν να προτείνουν τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Εντοπίστηκαν μόνο «πολιτικές ευθύνες» (προφανώς ίδιας αξίας με την πολιτική ευθύνη που π.χ. ανέλαβε ο Α. Τσίπρας για την τραγωδία στο Μάτι;) και πετάει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη για… «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες» των Α. Γεωργιάδη και Α. Λοβέρδου. Αν είχαν βρεθεί στοιχεία ενοχής, η Βουλή θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει το επόμενο βήμα: να συγκροτήσει αμέσως Προκαταρκτική Επιτροπή.
Επειδή όμως δεν βρέθηκαν στοιχεία -απ’ αυτά που αντέχουν σε ακροαματική διαδικασία και όχι απ’ αυτά που ανακαλύπτονται «ξαφνικά» σε μουχλιασμένες κρύπτες- η κυβέρνηση μεθόδευσε την εξής απλή αλλά πολιτικά χυδαία διαδικασία: Χωρίς να διαβιβάζει το πόρισμα στην Δικαιοσύνη -απλώς το… κοινοποιεί!- κι εφόσον υπάρχουν ανοιχτές σχετικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, «εξασφαλίζει» ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς, παίρνοντας και το πόρισμα, θα πέσουν και πάλι πάνω σε ονόματα πολιτικών, οπότε θα πρέπει να ξαναστείλουν την υπόθεση στη Βουλή. Κανονική ανακύκλωση σκανδαλολογίας.
ΕΚΤΟΣ της πολιτικής κουτοπονηριάς και της χυδαιότητας που υποκρύπτει αυτή η μεθόδευση, αποκαλύπτει και τη βαθιά θεσμική ασέβεια η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Το Σύνταγμα -μέχρι να αναθεωρηθεί το άρθρο 86- επιβάλλει τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει υπουργοί να ερευνώνται από Εξεταστική και Προκαταρκτική Επιτροπή και να δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο.
Αυτό το «κολπάκι» που έχει εφεύρει το «παραδικαστικό κύκλωμα», το οποίο βοηθά το Μ. Μαξίμου στην εμφυλιοπολεμική στρατηγική της σπίλωσης και της εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του, είναι θεσμικά ασεβές, νομικά γελοίο και πολιτικά άνανδρο. Το μόνο που «εξασφαλίζει» στα «υπόγεια» είναι η διαρκής ανακύκλωση «φαντασμάτων ενόχων» που παραπέμπουν στο «διεφθαρμένο παλιό σύστημα». Κι επομένως τη συνέχιση της επικοινωνιακής παράστασης ενός περιοδεύοντος επαρχιακού θιάσου.
ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ της ιστορίας είναι ότι η κυβέρνηση «παίζει» με «δικογραφίες-κουρελού» όπως η Novartis ή με διάτρητα δικά της πορίσματα εξεταστικών επιτροπών, την ώρα που έχουν «σκάσει» στα χέρια της τρανταχτά σκάνδαλα: Πήγε π.χ. να χαρίσει στην εταιρία η οποία εκμεταλλεύεται το «Ελ. Βενιζέλος» περίπου 600 εκατ. ευρώ. Και θα τα χάριζε -περιμένοντας τα ανταποδοτικά οφέλη από το τεράστιο όφελος της εταιρίας- αν δεν παρενέβαινε η Κομισιόν να πει «τι κάνετε εδώ;». Στο άψε-σβήσε υπογράφηκε νέα σύμβαση με τίμημα περίπου 1,1 δισ. ευρώ, αντί των περίπου 500 εκατ. που είχε ήδη υπογράψει η κυβέρνηση. Η πρώτη χαριστική και ύποπτη σύμβαση φέρει υπογραφές!
ΤΟ ΙΔΙΟ, αλλά με άλλον τρόπο, έγινε και με τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Με το ίδιο τίμημα… τετραπλασίασε ουσιαστικά τον συντελεστή δόμησης, τετραπλασιάζοντας τα εν δυνάμει κέρδη της κοινοπραξίας! Κι εδώ προκύπτει σαφώς θέμα ανταποδοτικότητας. Πέραν αυτών εκκρεμούν η κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, η εξαγορά της ελλειμματικής σκοπιανής εταιρίας EDS από τη ΔΕΗ, η απόπειρα πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία και η μεθοδευμένη παραγραφή του αδικήματος της πλαστογραφίας για μέλος της οικογένειας του πρωθυπουργού.
ΚΙ ΟΜΩΣ! Τίποτα δεν κουνιέται για όλα αυτά, αφού το «παραδικαστικό» της κυβέρνησης τα χειρίζεται επιλεκτικά. Αντιθέτως, «τρέχει» στημένες δικογραφίες και προσπάθειες για… προληπτικές διώξεις, μόνο και μόνο για να παράγονται εντυπώσεις και να κερδίζονται μερικές εβδομάδες παραμονής στην εξουσία. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν όλοι όσοι φέρονται σαν πολιτικά παράφρονες και μανιακοί είναι ότι προκαλούν και εξωθούν και τους επόμενους. Πέραν της απόδοσης δικαιοσύνης όπου υπάρχει θέμα, να αντιδράσουν απέναντι σ’ αυτήν την πρωτοφανή εκδικητική μανία που υπέστησαν. Ανθρωποι είναι κι αυτοί.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ, όμως, είναι ότι αυτή η τόσο μεγάλη δυσφήμηση -κι επομένως αποδυνάμωση- της αναγκαίας κάθαρσης φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των «αρχάγγελων της κάθαρσης». Οι οποίοι αποδεικνύεται ότι ήταν «καθαροί» μόνο γιατί ήταν μακριά από την εξουσία. Μόλις 3,5 χρόνια εξουσίας ήταν αρκετά για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπό τους. Και ο εθισμός τους στα λαϊκά δικαστήρια και τις κατά παραγγελίαν καταδικαστικές αποφάσεις. Απομεινάρια μιας άλλης εποχής…
Πολιτική σχιζοφρένεια…
Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ανέθεσε η Ξ. Δημητρίου την έρευνα για τη μήνυση που κατέθεσε χθες ο Ν. Κοτζιάς, όσο και τις κασέτες από τη συνέντευξη του τέως υπουργού Εξωτερικών στο Kreta TV, όπου έγινε λόγος για χρηματισμό της κυβέρνησης από τον Σόρος.
Αυτή τη φορά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέδειξε αντανακλαστικά κι έτσι αυτή η πρωτοφανής υπόθεση οδηγείται έγκαιρα μπροστά στους προβολείς της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο… ο Ν. Κοτζιάς κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμησή του και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Και είναι 2 τα σημεία στα οποία εστιάζει, πέραν των απειλών και των εκβιασμών που όπως υποστηρίζει έχει δεχθεί: 1. Στη διάδοση ότι πήρε και διακίνησε 50 εκατ. ευρώ τον Σόρος και 2. στη λάσπη, όπως λέει, ότι «έκλεψε από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ποσόν μεταξύ 28 και 35 εκατ. ευρώ». Το εντυπωσιακό είναι ότι και τις δύο κατηγορίες που κατά τον κ. Κοτζιά τον συκοφαντούν φέρεται να τις έχει εκτοξεύσει ο τέως συνάδελφός του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ΥΕΘΑ Π. Καμμένος! Και μάλιστα ενώπιον του αμίλητου πρωθυπουργού.
Στη συνέντευξή του στο κανάλι της Κρήτης ο Ν. Κοτζιάς λέει ότι ο Π. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμό υπουργών από τον Σόρος. Ενώ υπάρχει πλήθος αδιάψευστων ρεπορτάζ, ότι στην περίφημη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θέμα μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ έθεσε και πάλι ο Π. Καμμένος. Το ερώτημα προκύπτει αβίαστο: Ποιον μηνύει ουσιαστικά ο κ. Κοτζιάς; Μόνο τον Π. Καμμένο ή -όπως αναφέρει- κάθε «συναυτουργό, συνυπαίτιο ή οποιοδήποτε συμμέτοχο προκύψει από την προανάκριση»;
Κι αν ναι, ποιοι μπορεί να έχουν τέτοια δυνατότητα πέραν ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων στην εν λόγω συνεδρίαση, είτε ήταν ομιλητικοί ή αμίλητοι;
Απορίες
1. Το «Ερρίκος Ντυνάν», έχοντας χρέη 230 εκατ., πουλήθηκε έναντι 115 εκατ. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το επαναγοράσει -μέσω Ωνασείου- έναντι 75 εκατ. Ποιος είναι για λογοδοσία;
2. Γιατί ο Χρ. Σπίρτζης κι άλλοι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη να υποστηριχθεί ο Π. Γερουλάνος στον Δήμο Αθηναίων;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]