Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ενα άρθρο που σαφώς πρέπει να αλλάξει, που το έχουν δεχθεί και παραδεχθεί όλα τα πολιτικά κόμματα. Ομως τις τελευταίες ημέρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να αποδείξουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει την αλλαγή του άρθρου. Λένε ψέματα, αποκρύπτοντας ότι έχουν απορρίψει τρεις φορές ισάριθμες προτάσεις: Το 2006, το 2014 και το 2016.
Το 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε ως βουλευτής να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε. Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε στο επίκεντρο τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που ήθελε τότε ήταν να ανατρέψει την κυβέρνηση, με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο. Το είχε πει καθαρά ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, όταν ζητείτο η συναίνεση τόσο για την αλλαγή του Συντάγματος όσο και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Μας λέτε ότι η Βουλή δεν πρέπει να διαλυθεί τώρα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό είναι το τελευταίο επιχείρημα για να αποτρέψουν τις εκλογές. Ξεχνούν όμως ότι η παρούσα Βουλή δεν εκφράζει αυθεντικά, τους πραγματικούς συσχετισμούς και τη λαϊκή βούληση. Η κυβέρνησή σας είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για το Σύνταγμα», είχε πει ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει με στόμφο: «Το Σύνταγμα ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μετά από εκλογές που θα αντιστοιχήσουν τη Βουλή με τη λαϊκή βούληση. Η διαδικασία για την αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Σε αυτήν την επιχείρηση συνενόχους δεν θα μας έχετε».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το 2016 ήταν η τρίτη φορά που αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναινετική αναθεώρηση, την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Ερχεται λοιπόν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά «συνενόχους» παρόλο που η κυβέρνηση «δεν εκφράζει αυθεντικά τους πραγματικούς συσχετισμούς και τη λαϊκή βούληση». Μια κυβέρνηση που καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, που ψάχνει βουλευτές-μπαλαντέρ για να δημιουργήσει τεχνητές πλειοψηφίες και ευκαιριακές συμμαχίες.
Με άλλους βουλευτές θα προσπαθήσει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, με άλλους θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει μια πρόταση δυσπιστίας. Οπότε ναι, ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αρκεί αυτή η ευκαιρία να μην γίνει σημαία ευκαιρίας από το Μαξίμου.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]