Στους περισσότερους επιμέρους δείκτες η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλές θέσεις ενώ ακόμη και στον τομέα της διαφθοράς, που αποτελούσε τη «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στην παγκόσμια κλίμακα.
Μεταξύ 214 κρατών η Ελλάδα βρίσκεται στην 72η θέση σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και την ανεξαρτησία του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις, ενώ το 2014 διατηρούσε υψηλότερη θέση.
Ειδικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, η χώρα μας το 2017 διολίσθησε στην 102η θέση, γεγονός που αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Ο κρατισμός, η προστασία κάθε είδους συντεχνίας και η ανυπαρξία μέτρων για περισσότερη διαφάνεια σε δημόσια έργα και προμήθειες επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα και ανακυκλώνουν την κρίση.
Η κυβέρνηση έχει χάσει όλους τους αναπτυξιακούς στόχους από το 2015 έως σήμερα ενώ υιοθετώντας τις παθογένειες του παρελθόντος στη δημόσια διοίκηση, όπου το βασικό της μέλημα είναι να προχωρεί σε αθρόες προσλήψεις, στέλνει λάθος μηνύματα στους επενδυτές.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί βασικός επενδυτικός πόλος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε Παιδεία, ενέργεια, πολιτισμό και πρωτογενή τομέα, αρκεί να υπάρχει μία κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για το πώς θα δημιουργήσει χώρο για το επιχειρείν και όχι για το πώς θα ορθώνει εμπόδια και τείχη.
Ο υπουργός Οικονομικών, που συμμετείχε στην παρουσίαση των ελληνικών εταιριών σε επενδυτές του Λονδίνου, σίγουρα θα βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν θα έπρεπε να δικαιολογείται γιατί σημαντικά επιχειρηματικά projects παραμένουν στα χαρτιά εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόοδος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά στο κομματικό κράτος. Για αυτό η Ελλάδα υποχωρεί στον παγκόσμιο χάρτη και ύστερα από 8 χρόνια κρίσης αδυνατεί να χαράξει μία ισχυρή αναπτυξιακή ρότα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]