Γράφει ο Πάνος Αμυράς
ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της εφημερίδας μας κανείς από την κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διάψευση ή αναδίπλωση έστω και μέσω κύκλων γιατί απλούστατα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά να εφαρμόσει τις αυξήσεις στα καύσιμα κατά 8-12 λεπτά από τον Οκτώβριο διαβλέποντας σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή δεν γίνεται απλώς για να φουσκώσουν τα έσοδα αλλά εντάσσεται στην οριστική εγκατάλειψη από την πλευρά του Μαξίμου των πολιτικών σχεδίων για εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Είχε προηγηθεί η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 200 ψήφους για την έγκριση του εκλογικού νόμου, κάτι που δυσκόλευε το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Ν.Δ. η οποία θα έδινε τη δύναμη στον κ. Τσίπρα να θέσει το δίλημμα «εγώ ή μετεκλογική ακυβερνησία». Οταν είδε ο πρωθυπουργός ότι δεν προχωρούν τα πολιτικά του σχέδια με εκλογικό νόμο και Σύνταγμα μίλησε για «ανοησία όσων σκέπτονται ή ζητούν εκλογές». Ξέρει πολύ καλά ότι εάν γίνουν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει και άλλαξε ρότα.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πλέον θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα παραμονής στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό προχωρούν με διαδικασίες εξπρές τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με σκοπό να δημιουργήσουν τα δικά τους «οχυρά» στην ενημέρωση όπως ομολόγησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος και να χειραγωγήσουν την ενημέρωση δημιουργώντας ένα κλειστό καρτέλ στην ενημέρωση.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ δεν θα διστάσουν να επισπεύσουν τη φορολογία στα καύσιμα προκειμένου να μην ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη την επόμενη άνοιξη όχι μόνο γιατί θα θίξουν την εναπομείνασα εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο αλλά και γιατί κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί μετά από μία τέτοια αποτυχία στην οικονομία.
ΑΛΛΩΣΤΕ για το 2016 ο πήχυς είναι χαμηλός για το πρωτογενές πλεόνασμα, μόλις στο 0,5%. Η κυβέρνηση μπορεί να τον πετύχει φέτος όταν μάλιστα φορτώνει με νέους φόρους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως θα περάσει από κάτω το 2017 όταν ο στόχος θα έχει ανέβει στο 1,75%. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις επιδόσεις με εξουθενωμένη την αγορά όταν μάλιστα το μνημόνιο προβλέπει ότι την επόμενη χρονιά η οικονομία πρέπει να τρέξει με ανάπτυξη άνω του 1%.
ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ρωτούν πότε θα γίνουν εκλογές, μάλλον θα βρουν απάντηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 όταν το Μαξίμου θα έχει οριστικές εκτιμήσεις για την πορεία του επόμενου προϋπολογισμού. Η κοινωνική δυσαρέσκεια μεγαλώνει αλλά είναι ακόμη ελεγχόμενη ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 μοιάζει συμπαγής ακόμη και μπροστά στα δύσκολα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης για εργασιακά και συνδικαλιστικό. Ομως το «κάρο» της οικονομίας θα φρενάρει οριστικά στα μέσα της επόμενης χρονιάς και τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει άλλη διέξοδο από την αποχώρησή του πριν ενεργοποιήσει ο ίδιος το «φιτίλι» του κόφτη στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις.