Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν έχουν τις πολιτικές δυνάμεις για να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Η καταστροφή στην Ανατολική Αττική ήρθε μετά από εντυπωσιακές αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομία και το «Μακεδονικό» και φαίνεται ότι σφραγίζουν την πολιτική μοίρα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρασε απαρατήρητο
Το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο το τέλος του δανειακού προγράμματος οδηγεί και στο τέλος της λιτότητας και της κρίσης, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.
Οι Ελληνες εκτιμούν σε ποσοστό 80%-85% ότι έχουμε σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες μπροστά μας. Ξεχωρίζουν τη θετική ρύθμιση του χρέους, η οποία βέβαια στηρίζεται σε συμβιβασμούς, όπως η μείωση των κονδυλίων του τρίτου προγράμματος κατά 24 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν ψευδαισθήσεις για την πολιτική που ακολουθείται και τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομική και την κοινωνική καθημερινότητά τους.
Με εξαίρεση τον επίτροπο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος λέει τα δικά του σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί σε υποψήφιο των «προοδευτικών» δυνάμεων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πρωταγωνιστές της διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας στέλνουν μηνύματα αυστηρότητας και αναγκαστικής εφαρμογής νέων μέτρων.
Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σολτς αποδεικνύεται αυστηρότερος στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από τον Χριστιανοδημοκράτη προκάτοχό του κ. Σόιμπλε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ επιμένει ότι θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που υπέδειξε το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι σταμάτησε να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε την περασμένη Πέμπτη με δηλώσεις του ότι από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα στερηθεί το waiver, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με προνομιακούς όρους και πως δεν πληρούνται, προς το παρόν, οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη του 2018.
Σε διάστημα λίγων εβδομάδων αναδείχθηκαν οι υπερβολικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών η κυβέρνηση Τσίπρα και επικράτησε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι η έξοδος από το δανειακό πρόγραμμα δεν οδηγεί αυτόματα στην έξοδο από τη λιτότητα και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ρελάνς με… κατασκόπους
Η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει τα εγκωμιαστικά σχόλια πολλών ξένων κυβερνήσεων και θεσμικών παραγόντων της Ε.Ε. για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ προκειμένου να κερδίσει μέσα από τη μεγάλη «επιτυχία» το χαμένο δημοσκοπικό, πολιτικό έδαφος εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσκολιών και του προγραμματισμού νέων μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.
Με τον τρόπο που πρόβαλε τη διεθνή διάσταση των εξελίξεων στο «Μακεδονικό», η κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση, σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης, ότι τελικά παίζει το παιχνίδι άλλων σε ένα εθνικό θέμα.
Ολες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Μαξίμου προσπάθησε να σπάσει την πολιτική του απομόνωση στο «Μακεδονικό», επενδύοντας στο κυνήγι Ρώσων διπλωματών-κατασκόπων, που, σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ζάεφ και να στερήσουν από την κυβέρνηση Τσίπρα μια μεγάλη «επιτυχία».
Η αναζήτηση Ρώσων κατασκόπων, η οποία μεταξύ των άλλων μετέτρεψε τον Ιβάν Σαββίδη από επενδυτή-πρότυπο και πολιτικό φίλο της κυβέρνησης σε χρηματοδότη της αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ, δεν πέρασε καλά στην ευρύτερη κοινή γνώμη.
Οι περισσότεροι πολίτες την αντιμετώπισαν ως μία ακόμη σπασμωδική ενέργεια της κυβέρνησης και ως συνέχιση της προσπάθειας να συκοφαντηθεί το πατριωτικό-δημοκρατικό μέτωπο απόρριψης της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.
Ο κ. Τσίπρας κανόνισε, σε συνεργασία με τον κ. Ζάεφ, τη βράβευσή του, για τη συμβολή του στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, από την κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μιας χώρας που είναι απόλυτα δυσλειτουργική και σπαράσσεται από εθνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις.
Ο συμβολισμός δεν επρόκειτο να αλλάξει την προσέγγιση της ελληνικής κοινής γνώμης στο «Μακεδονικό», αλλά σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι τον κ. Τσίπρα εγκατέλειψε η πολιτική του τύχη. Την ώρα της προγραμματισμένης βράβευσης του πρωθυπουργού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ξέσπασαν οι πυρκαγιές, πρώτα στην Κινέτα, μετά στην Ανατολική Αττική που έφεραν τη μεγάλη καταστροφή. Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να επιστρέψει αμέσως στην Ελλάδα για να ηγηθεί μιας αγωνιώδους διαχείρισης του επικοινωνιακού και του πολιτικού κόστους μιας καταστροφής που θα μπορούσε να αποτραπεί εάν η κυβέρνηση και ο μηχανισμός που ελέγχει είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό που όλοι περίμεναν και είχαν κάποιο σχεδιασμό.
Τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης έφεραν αυτό που χαρακτηρίζουν οι «Times» του Λονδίνου τη μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή στην Ευρώπη, από άποψη θυμάτων, στη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών!
Τελικά η επικοινωνιακή, πολιτική διαχείριση αποδείχτηκε για την κυβέρνηση χειρότερη από την καταστροφή και την εκατόμβη θυμάτων. Σε συνθήκες μεγάλης πίεσης αναδείχθηκαν τα αρνητικά χαρακτηριστικά της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., προκαλώντας έκρηξη λαϊκής οργής, η οποία αποτυπώνεται και με πρωτοφανή τρόπο στο Διαδίκτυο.
Το Μαξίμου έχασε οριστικά τη δυνατότητα να κάνει κάποιου είδους πολιτικό σχεδιασμό και επικράτησαν τα κατώτερα ένστικτα, με προσπάθεια «απομόνωσης» του ραδιοτηλεοπτικού ΣΚΑΪ και προώθηση τροπολογίας για αύξηση των αμοιβών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ κατά 50% την ώρα της εθνικής τραγωδίας.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών», το ισχυρότερο φιλοκυβερνητικό φύλλο, έστειλε προειδοποιητικές βολές στην κυβερνητική ηγεσία με το φύλλο της περασμένης Παρασκευής. Διαφώνησε με τον Καμμένο που έφτασε στο σημείο να ζητήσει τα ρέστα από τους φίλους και τους συγγενείς των θυμάτων, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία για αύξηση των αμοιβών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ορισμένα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ με μία διάψευση αντί να προσπαθεί να επιβάλει εμπάργκο σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.
Το μήνυμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» προς την κυβέρνηση δεν είναι βέβαια ότι θα σταματήσει να την υποστηρίζει, αλλά ότι δεν μπορεί να περάσει, ακόμα και στην παραταξιακή κοινή γνώμη, τις συμπεριφορές και τις επιλογές των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης.
Εχουν δημιουργηθεί οι επικοινωνιακές και πολιτικές συνθήκες για να περάσουν η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη εκλογική τους ήττα στη συντριβή.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει για τους περισσότερους πολίτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, δυσκολεύεται να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε τη Δυτική και την Ανατολική Αττική, έχει εξαγριώσει το 75%-80% του ελληνικού λαού που διαφωνεί με τις επιλογές του στο «Μακεδονικό» και με τις μεθοδεύσεις του και έχει προκαλέσει ένα κύμα λαϊκής οργής για τη φοβερή καταστροφή στην Ανατολική Αττική, την έλλειψη οποιασδήποτε κυβερνητικής και κρατικής προετοιμασίας και με την αυθάδεια των κυβερνητικών στελεχών, που, αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να παραιτηθούν, φτάνουν στο σημείο ακόμη και να χλευάζουν τα θύματα των δικών τους λαθών και παραλείψεων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η ώρα της πολιτικής πληρωμής πλησιάζει για την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]