Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Όχι για λόγους εντυπώσεων ή εκδίκησης, αλλά για να σταλεί ένα σήμα στον κρατικό μηχανισμό ότι όταν θρηνούμε εκατόμβη νεκρών η επίσημη Πολιτεία να αναλαμβάνει εμπράκτως τις ευθύνες της ώστε να μην επαναληφθεί το κακό.
Καθώς η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει και δεν αποκλείεται να φτάσει τον τριψήφιο αριθμό αποκαλύπτεται μία σειρά λαθών και παραλείψεων.
Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Το έλλειμμα της ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές ήταν εγκληματικό, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών να μην ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν με τις φλόγες δίπλα τους.
Όμως η πληροφορία τρέχει πιο γρήγορα από τη φωτιά και σώζει ζωές. Τα μέσα ενημέρωσης είναι κρίσιμος κρίκος σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά οι κρατικές αρχές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αντί να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να κατευθύνουν τους πολίτες σε ασφαλή σημεία, τα λοιδορούσαν ή τα αγνόησαν.
Αντί να δημιουργηθεί αμέσως μία task force για να συντονίζει τις δυνάμεις πυρόσβεσης και διάσωσης, κάθε Αρχή αυτενεργούσε χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Η υποτίμηση των διαστάσεων της φωτιάς προκύπτει από το γεγονός ότι η πρώτη ενημέρωση από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής έγινε στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας και έκανε λόγο για 6 τραυματίες, όταν στα τηλεοπτικά κανάλια υπήρχαν καταγγελίες για πολλούς νεκρούς.
Καμία ενημέρωση, κανένας συντονισμός, καμία προειδοποίηση, κανένα σχέδιο εκκένωσης, καμία ουσιαστική προσπάθεια πυρόσβεσης στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Όταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας πριν από 10 ημέρες δηλώνει στην ΕΡΤ ότι φέτος το επίπεδο της πυροπροστασίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και έχουμε την καταστροφή στο Μάτι, τότε παραιτείται.
Όταν η Πυροσβεστική έχει την ευθύνη της απόφασης για την εκκένωση μιας περιοχής και αυτό δεν γίνεται πράξη, τότε ο αρχηγός της παραιτείται.
Όταν η περιφερειάρχης Αττικής αρθρογραφεί πέρυσι μετά τις πυρκαγιές στον Κάλαμο για την ανάγκη συντονισμού των Αρχών για αποτελεσματικότερη δράση στην πυρόσβεση και φέτος έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τότε παραιτείται.
Όταν στην Πορτογαλία μετά τις πυρκαγιές του Οκτωβρίου του 2017 η υπουργός Εσωτερικών παραιτείται δηλώνοντας ότι «δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις ούτε πολιτικά αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο να παραμείνει στη θέση της», τότε και ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών δεν μπορεί να σταθεί άλλο.
Όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε από την εποχή του Δένδια το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης αλλά η εφαρμογή του παρέμεινε στα χαρτιά, τότε παραιτείται. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει αρκετές φορές τις παραιτήσεις υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης και χωρίς να θρηνούμε δεκάδες νεκρούς. Ως πρωθυπουργός τώρα τι θα πράξει; Θα αφήσει και πάλι να αιωρείται στην κοινή γνώμη το αίσθημα της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας;
Το κύμα συμπαράστασης γεννά ελπίδα για το αύριο
Λίγες μόλις ώρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά σχηματίσθηκε ένα κύμα προσφοράς και συμπαράστασης από χιλιάδες ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν τους πληγέντες. Τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης συσσωρεύθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των αιμοδοτών που έσπευσαν εθελοντικά να προσφέρουν αίμα έσπασε κάθε ρεκόρ. Ήδη αρκετοί δήμοι ανακοινώνουν ότι η ανταπόκριση των πολιτών ήταν τόσο μαζική με αποτέλεσμα ήδη να έχουν καλυφθεί οι πρώτες ανάγκες. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και το κύμα ανθρωπιάς είναι το πολύτιμο «ηθικό κεφάλαιο» που χρειάζονται όλοι για την επόμενη ημέρα. Όχι μόνο οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές, αλλά όλοι οι πολίτες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]