Το πανελλήνιο είχε συνταραχθεί πριν από τρία χρόνια με την αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και ο Ελεύθερος Τύπος με σειρά ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα στοιχεία για το τραγικό συμβάν με το 15χρονο μαθητή, όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Και δυστυχώς όσο μεγαλώνουν τα φαινόμενα βίας τόσο ο εκφοβισμός γίνεται στοιχείο της καθημερινότητας.
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, θα πρέπει όλοι, γονείς, καθηγητές, σχολικές δομές στο σύνολό τους, όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας, να λειτουργήσουν με βάση ένα συγκροτημένο προγραμματισμό που θα εντοπίζει εγκαίρως πιθανά φαινόμενα μπούλινγκ, πριν φθάσουμε σε τραγωδίες.
Είναι σίγουρο ότι οι μαθητές θα πρέπει να μιλούν περισσότερο, αλλά και οι γονείς και οι καθηγητές να μάθουν να ακούν τα παιδιά και κυρίως να έχουν όλοι την προσοχή τους στραμμένη στο μεγάλο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Δυστυχώς, όμως, η λεκτική βία είναι διάχυτη, όχι μόνο στο πεζοδρόμιο, όπως λεγόταν παλαιότερα, αλλά πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε συγκεντρώσεις, ακόμα και σε πολιτικές ομιλίες.
Είναι ανάγκη, επιτέλους, με αφορμή αυτό το νέο τραγικό περιστατικό, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Να αντιληφθούν ότι η καλλιέργεια βίας περνά πολύ εύκολα και στα παιδιά, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.
Χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά του μπούλινγκ από πλευράς της Πολιτείας. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών για το πρόβλημα, που δεν θα πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Οπως και οι γονείς θα πρέπει να έχουν ως βασικό μέλημά τους μια καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους, ώστε να αντιλαμβάνονται εγκαίρως το πρόβλημα και να το αντιμετωπίζουν σε συνεργασία με το σχολείο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]