Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην πραγματικότητα και λίγα είπε για τον πρωθυπουργό, ο οποίος υπέγραψε τα πάντα στους δανειστές, δέχθηκε τη συνέχιση των μνημονιακών μέτρων χωρίς να πάρει νέα χρηματοδότηση και έβαλε ενέχυρο την κρατική περιουσία για 25 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν πάει κάτι στραβά.
Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πανηγυρίζουν που πέτυχαν τέτοιο κελεπούρι. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Πιερ Μοσκοβισί πριν από ένα χρόνο είχε εξάρει τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Πάνω από 200 μνημονιακά μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα από το καλοκαίρι του 2015, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό», έγραφε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο επίτροπος. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί και καμιά 250αριά ακόμη μέτρα και προαπαιτούμενα ανεβάζοντας τον αριθμό στα 450 μέτρα.
Ο πρώτος που δεν περίμενε τη μνημονιακή υπακοή ήταν ο ίδιος, όταν πριν από τρία ακριβώς χρόνια, που η Ελλάδα «έβραζε» από το δημοψήφισμα, σε άρθρο του σημείωνε τα εξής:
«Τον Δεκέμβριο του 2014 έκανα την πρώτη μου επίσκεψη ως επίτροπος στην Ελλάδα για να δείξω την αλληλεγγύη της νέας Επιτροπής. Εκείνη την εποχή, η χώρα είχε μία από τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Ημασταν στο χείλος -εντός ολίγων ημερών- να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα έβαζε τέλος στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και θα γυρνούσε τη σελίδα της τρόικας. Το μέλλον φαινόταν και πάλι ανοιχτό για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάστηκε σκληρά στα πέντε χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης. Πολλές προσπάθειες και θυσίες είχαν αρχίσει να αποδίδουν κάποιους καρπούς και η χώρα φαινόταν πως προσχωρούσε σε μια υγιή οικονομική βάση. Σε έξι μήνες, αυτό το αισιόδοξο σενάριο έχει πλήρως ανατραπεί.
Η χώρα έχει χάσει τη δυναμική ανάπτυξής της, εισέρχεται και πάλι σε ύφεση και τα ανοίγματα σε νέες ευκαιρίες έχουν μετατραπεί σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η Ελλάδα φαίνεται απομονωμένη στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η συμμετοχή της στο ευρώ τίθεται υπό αμφισβήτηση όπως τις χειρότερες ημέρες της κρίσης. Δεν θα επαναλάβω εδώ την ιστορία αυτής της δραματικής αντιστροφής των γεγονότων μέσα σε έξι μήνες. Οι ευθύνες είναι πολλές. Αλλά σήμερα σκέφτομαι με ειλικρινή θλίψη τον ελληνικό λαό, τους Ελληνες φίλους μου. Αυτοί είναι οι παράπλευρες απώλειες πολιτικών παιχνιδιών που δεν έχουν επιλέξει. Ωστόσο, είναι αυτοί στους οποίους θα παραδοθεί ο λογαριασμός. Έξι μήνες από ανατροπές, τακτικισμούς, πόκερ ψεύδους, ιδεολογικών πεισμάτων, κοντόφθαλμους υπολογισμούς και προστριβές στο φόντο των μεγάλων τεκτονικών πλακών μεταξύ Δεξιάς και Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Ορίστε τι συνέβη».
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αυτά έγραφε το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Μοσκοβισί. Η Ελλάδα το 2014 βρισκόταν ένα βήμα από το τέλος του προγράμματος ενώ σήμερα ο ελληνικός λαός πληρώνει το λογαριασμό του εξαμήνου Τσίπρα-Βαρουφάκη. Ο επίτροπος έχει «δέσει» τη χώρα με τα πολυετή πλεονάσματα και ως γνωστόν, στην πολιτική, τα καλά λόγια είναι τζάμπα. Σε αντίθεση με τους φόρους και τις συντάξεις, όπου οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Η διακριτή γραμμή που χαράζει ο Μητσοτάκης
Τις ημέρες που ο Αλέξης Τσίπρας τασσόταν προκαταβολικά μάλιστα με τη συνέντευξή του στους «Financial Times» υπέρ της σύναψης διμερούς συμφωνίας με τη Γερμανία για την επιστροφή μεταναστών στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε από το Βερολίνο ότι στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών και όχι να αυξηθεί. Ασφαλώς η θέση του κ. Μητσοτάκη δεν πρέπει να χαροποίησε τη Μέρκελ, που πιέζεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές για άμεσες και πολυπληθείς απελάσεις μεταναστών.
Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα πανηγύρια του επιτρόπου Μοσκοβισί και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση επισήμανε ότι δεν νοείται «καθαρή έξοδος» όταν η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μνημονιακά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.
Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης χαράζει διακριτή γραμμή στις σχέσεις του με τους δανειστές, όταν μάλιστα η Ν.Δ. δεν έχει ψηφίσει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διαχωριστική γραμμή θα του φανεί χρήσιμη στο εγγύς μέλλον.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]