Υλικά – Φασολάδα
400 γραμμ. φασόλια μέτρια
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
1 κουταλιά πελτέ
50 ml κόκκινο κρασί
250 γραμμ. τριμμένη ντομάτα
1/2 ματσάκι σέλινο
1/2 κουταλάκι πάπρικα
Αλάτι & πιπέρι
4 ακέρωτα μανταρίνια
Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι για να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα, ξεπλένουμε τα φασόλια και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και κρατάμε δύο κούπες από το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε φέτες και τα φασόλια και ανακατεύουμε.
Ξέρετε τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα; Τα δύο άπαιχτα πιάτα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι
Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, το σέλινο ψιλοκομμένο, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει και, αν χρειαστεί νερό, μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τα μανταρίνια και βράζουμε τις φλούδες ώσπου να μαλακώσουν. Αλλάζουμε το νερό 2 φορές για να ξεπικρίσουν. Αφού είναι έτοιμα, σουρώνουμε και πολτοποιούμε σε πολυμηχάνημα. Ρίχνουμε τον πολτό από τα μανταρίνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε την φασολάδα ζέστη.