Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Όπως το είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «τα δημοψηφίσματα πρέπει να αποφεύγονται εκεί που υπάρχει συναισθηματική φόρτιση», προφανώς για να μη χρειαστεί να κλάψουν οι χορεύτριες του Συντάγματος ύστερα από τα γέλια του καλοκαιριού του 2015.
Από τα ψέματα και τις αυταπάτες έχουμε περάσει πλέον στο «άγριο δούλεμα».
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα πουλήσει «τρέλα» για να διασωθεί.
Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες για ιστορική ημέρα επειδή «ψηφίζονται τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος» χωρίς να ντρέπεται για τα ψέματα της φράσης του.
Χθες οι 154 ψήφισαν την παράταση της λιτότητας, τη μείωση των συντάξεων από τον Δεκέμβριο, την αύξηση των φόρων ακόμη και για τους χαμηλόμισθους των 500 ευρώ από το 2020, την ενεχυρίαση της κρατικής περιουσίας του Υπερταμείου για 25 δισεκατομμύρια ευρώ και την επιβολή υψηλών πλεονασμάτων έως και 5,2%.
Για ιστορική ημέρα είχε κάνει λόγο ο κ. Τσίπρας και όταν ανακοίνωνε τη συμφωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Διαβάζοντας όμως το κείμενο που θα υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες το μόνο ιστορικό σημείο είναι η παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και της ταυτότητας. Το κράτος θα μετονομασθεί σε «Βόρεια Μακεδονία» αλλά η ιθαγένεια δεν θα είναι «βορειομακεδονική» αλλά απλώς «μακεδονική».
Το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου ότι με τη συμφωνία θα αρθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων δεν μπορεί να σταθεί στο χρόνο καθώς στην υπηκοότητα θα επικρατήσει ο όρος «Μακεδόνας» και όχι η ιδιότητα του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας». Ακόμη και στην οικονομία η επωνυμία για τα «μακεδονικά προϊόντα» θα καθοριστεί από μια μικτή επιτροπή.
Η κυβέρνηση μπορεί να μην πέσει από την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θέλουν να χάσουν τα καλά της εξουσίας. Ομως ο κ. Τσίπρας ξέρει από τώρα ότι αυτές είναι οι τελευταίες του πρωτοβουλίες. Ψήφισε το νέο Μνημόνιο, υπογράφει τη συμφωνία με τα Σκόπια, σε λίγους μήνες θα περάσει οριστικά στην ιστορία.
Η σύνθεση του Τασούλα
Κροκοδείλια δάκρυα για τον «λαϊκισμό»
Εύστοχες οι επισημάνσεις του Ευτύχη Βαρδουλάκη, συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ., για τον «κίνδυνο έξαρσης του εθνολαϊκισμού» που πολλοί επισείουν με αφορμή το Σκοπιανό. Ο κ. Βαρδουλάκης αναφέρει τα εξής: «Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι όταν κάποιοι μιλούσαν για “δυνάμεις κατοχής” που επιβουλεύονται τα δίκαια του λαού μας. Για “χούντες” που δεν τελείωσαν.
Όταν στις πλατείες της αγανάκτησης ακούγονταν κραυγές για “προδότες”, “κρεμάλες” και προτροπές “να καεί το μπ… η Βουλή”. Όταν κάποιοι συνεργάστηκαν με ακραίες δυνάμεις σε μείζονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όταν έβαζαν στα ψηφοδέλτιά τους κάθε λογής σούργελο. Και φυσικά όταν επέλεγαν για κυβερνητικό εταίρο -ακόμα και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που είχαν και άλλες επιλογές- τον κατεξοχήν εκφραστή του εθνολαϊκισμού, τον Πάνο Καμμένο. Είναι αργά για δάκρυα, Αλέξη…».
Χάσαμε το QE πριν πάρουμε ούτε ένα ευρώ!
Η κυβέρνηση στραγγίζει όλη την αγορά, αφήνει απλήρωτους τους προμηθευτές του Δημοσίου και δεσμεύει τα διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων για να δημιουργήσει έναν κουμπαρά της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές.
Στην πράξη γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να προσφύγουμε σε δανεισμό όταν τα επιτόκια για τα δεκαετή ομόλογα έχουν ανέβει σε απαγορευτικά επίπεδα. Και όμως, υπήρχε εναλλακτική οδός, την οποία χάσαμε λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά η Ελλάδα είχε την ατυχία να δώσει τη διακυβέρνηση στον Τσίπρα.
Οι υπόλοιπες χώρες του Νότου δανείζονταν με επιτόκια 1% με 1,5%, μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία, που βγήκε από το Μνημόνιο και εντάχθηκε απευθείας στο πρόγραμμα του Ντράγκι. Εμείς όμως είχαμε Τσίπρα. Εύστοχα τα είπε χθες ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζαμαρόλι. «Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές.
Όλα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια ανάπτυξης και τον ενάρετο κύκλο στην ευρωζώνη». Για τους λόγους αυτούς οι 154 ψήφισαν δύο ακόμη Μνημόνια παρατείνοντας τη λιτότητα μέχρι το 2022.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]