Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εάν μάλιστα δεν υπήρχαν τα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις φόρων, θα βγάζαμε όλο το καλοκαίρι διασκεδάζοντας με τις επιθεωρήσεις του Μαξίμου.
Χθες, για παράδειγμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερράγη όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται πώς τελειώνει η λιτότητα.
Ο κ. Τσακαλώτος εθίγη και προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας τα εξής προς το βουλευτή του ΚΚΕ:
«Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε ότι είπα κάτι που δεν είπα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι τελειώνει η λιτότητα, εγώ είπα ότι τη μειώνουμε», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, με τον κ. Βαρδαλή να διευκρινίζει πως η αναφορά περί «λιτότητας» -την οποία ενσωμάτωσε στη δική του ομιλία- έγινε από τον κ. Χουλιαράκη και δεν αναφέρονταν στον ΥΠΟΙΚ.
Κακώς δεν επέμεινε στη θέση του ο βουλευτής του ΚΚΕ. Το τέλος της λιτότητας δεν το προεξοφλεί μόνο ο κ. Χουλιαράκης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Θυμίζουμε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ στις 31 Μαΐου, δηλαδή μόλις πριν από δύο εβδομάδες:
«Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης και άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα. Ολοι εργαζόμαστε επισταμένως για αυτό το σκοπό και έως τα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο και το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτουμένων. Η λιτότητα τελειώνει».
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Ευτυχώς δηλαδή που ο Τσακαλώτος είναι ειλικρινής και διαψεύδει τον πρωθυπουργό. Η λιτότητα δεν τελειώνει όπως ισχυρίζεται. Το πρόβλημα είναι ότι ψέματα λέει και ο υπουργός Οικονομικών. Η λιτότητα δεν περιορίζεται, αντιθέτως θα κλιμακωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και θα ενταθεί το 2020 με την περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, που θα πλήξει το σύνολο των μισθωτών και συνταξιούχων.
Η Αχτσιόγλου πάλι δεν πρόλαβε την παρέμβαση Τσακαλώτου και βρέθηκε σε εμφανή θέση οφσάιντ, δηλώνοντας ότι τον Αύγουστο τελειώνει η επιτροπεία. Οτι θυμάται κανείς χαίρεται, αλλά ο λογαριασμός των 5,1 δισ. ετησίως έχει ήδη σταλεί στους φορολογουμένους.
Ο πρόεδρος και το δημοψήφισμα
Το άρθρο 44 του Συντάγματος περιορίζει τη δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να προκηρύσσει δημοψηφίσματα. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 του άρθρου αναφέρονται τα εξής:
«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου». Επομένως για το ζήτημα του Σκοπιανού ο κ. Παυλόπουλος δεν μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα παρά μόνο εάν το προτείνει η κυβέρνηση. Οπως διαπιστώνουμε οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν προτίθενται να προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα.
Οι μερκελιστές της Αριστεράς
«Θα πάτε να πείτε στη Μέρκελ ότι θέλετε χαμηλά πλεονάσματα, δεν θέλετε ιδιωτικοποιήσεις και Υπερταμείο; Good luck!».
Αυτή ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις επισημάνσεις του Μάκη Βορίδη για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές μέσω Υπερταμείου, έναντι εγγύησης ύψους 26 δισ.
Ποιος θα το περίμενε; Ο κ. Τσακαλώτος από την πλατεία των αγανακτισμένων να μετατρέπεται σε εκπρόσωπο των μερκελιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τις ρήτρες αφερεγγυότητας της κυβέρνησης και καθιερώνει καθεστώς ενεχυρίασης για την κρατική περιουσία του Υπερταμείου, θα κυνηγά για πάντα τους 154 βουλευτές της συμπολίτευσης, που αύριο θα φωνάξουν «ναι σε όλα».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]