Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η προπαγάνδα του Μαξίμου βέβαια έκρυβε τις τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2011 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σκεπτόταν το δημοψήφισμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι και μόνο με τη λέξη δημοψήφισμα θα κατέρρεε το πιστωτικό σύστημα της χώρας.
Αρκετοί συνταξιούχοι πείσθηκαν από τη ρητορική Τσίπρα, όπως και το 62% του λαού που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα. Ενα μήνα μετά ο πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές τις οποίες και κέρδισε με βασικό σύνθημα ότι οι συντάξεις είναι προστατευμένες και τα δύσκολα έχουν περάσει.
Από χθες οι συνταξιούχοι βιώνουν μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στα τραπεζικά ΑΤΜ. Οσοι είχαν μικτές αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται έως και 20% ενώ η επόμενη δόση μειώσεων θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί το τσεκούρι στις κύριες συντάξεις τον περασμένο Ιούνιο ακόμη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 650 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κρατήσεις τους. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει βρει και τη λύση: «δεν κόβω εγώ τις συντάξεις αλλά το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τους φόρους».
Τα περυσινά ΑΤΜ της αξιοπρέπειας και της αντίστασης φέτος έγιναν τα ΑΤΜ της οργής και της εξαπάτησης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδινε πίσω τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους τους έκοψε και τις κύριες. Τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα ξεπερνούσαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ έμειναν στα χαρτιά και το Μαξίμου εντόπισε τους νέους ταξικούς εχθρούς που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανεβάζοντας τη φορολογία τους. Μέσα σε ένα χρόνο το πάθημα έγινε μάθημα για πολλούς σχετικά με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και θα φανεί στις επόμενες εκλογές.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Προσπαθούμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και καναλιών» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ηδη ο ομφάλιος λώρος με τις τράπεζες έχει κοπεί μετά την κεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το μερίδιο του Ελληνικού Δημοσίου περιορίσθηκε και τα ξένα funds πήραν έναντι ψιχίων τον έλεγχο του πιστωτικού συστήματος. Ομως ο κ. Παππάς ξέχασε και ένα άλλο σκέλος της διαπλοκής ή καλύτερα τον ορισμό της. Τους εργολάβους και προμηθευτές του Δημοσίου που θέλουν διαχρονικά να ελέγχουν μέσα ενημέρωσης για να παίρνουν πιο εύκολα δουλίτσες. Αυτός είναι ο ορισμός της διαπλοκής και για το θέμα δεν ακούμε πολλά πράγματα από τους αρμόδιους υπουργούς.
«ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Πώς το είχε πει ο Τσίπρας στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή; Οτι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από το Brexit επειδή δεν βγαίνει στις αγορές αλλά έχει σίγουρη δανειοδότηση από τους εταίρους! Στην πράξη ισχύει ακριβώς το αντίθετο, η ελληνική οικονομία είναι η πιο ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών. Χθες τα επιτόκια για το δεκαετές ομόλογο ξεπέρασαν το 8,2% λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης στις ιταλικές τράπεζες και όσο βρισκόμαστε εκτός αγορών τόσο πιο μεγάλη είναι η εξάρτηση της οικονομίας από τους δανειστές και τα μνημόνιά τους…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου