Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική τόσο ως προς τη σύνθεση των παραγόντων που έφεραν το 2,3% όσο και ως προς την εξέλιξη του ΑΕΠ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν δύο βασικά συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι επί ΣYΡΙΖΑ χάσαμε τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της τριετίας. Το 2,3% ακούγεται εντυπωσιακό, όμως η βάση σύγκρισης, που είναι το πρώτο τρίμηνο του 2017, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Στην πραγματικότητα το ΑΕΠ φέτος εμφανίζεται αυξημένο μόλις κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Στην τριετία 2015-2017 η οικονομία είχε παραμείνει στάσιμη, επομένως η φετινή «πρόοδος» είναι μία μικρή αναπλήρωση του χαμένου έδαφους από το 2014, όταν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια ανάκαμψης.
Δεύτερον, η οικονομία ουσιαστικά ωθείται μόνο από την αυξητική πορεία του τουρισμού. Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε να «θάψει» το τουριστικό προϊόν επιβάλλοντας χαράτσια στις διανυκτερεύσεις και αυξάνοντας τον ΦΠΑ σε προϊόντα, υπηρεσίες και νησιά, ευτυχώς η διεθνής συγκυρία αποδείχθηκε ισχυρότερη από την πολιτική του Μαξίμου.
Το σύνθημα του πρωθυπουργού για «δίκαιη ανάπτυξη» δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% λόγω της υπερφορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων, ενώ ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η πτώση των επενδύσεων κατά 10,4% σε σχέση με πέρυσι και κατά 28% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Για τους λόγους αυτούς η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο των εξαγωγών κατά 7,6% και στην πτώση των εισαγωγών κατά 2,8%. Ωστόσο η συγκυρία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έχει διαφοροποιηθεί λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου στα 75 δολάρια αλλά και της αναταραχής στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οσο διατηρείται το καθεστώς της υπερφορολόγησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο πιο αδύναμη θα είναι η εσωτερική αγορά και πιο ισχνές οι επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η μείωση των συντάξεων κατά 18% από τον Δεκέμβριο θα περιορίσει περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση και θα ανακυκλώσει τις δυνάμεις της ύφεσης.
Η ανάπτυξη του 2018 έπρεπε να είχε καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2015. Δεν χάσαμε απλώς τρία χρόνια, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υπονόμευσε και την πορεία της οικονομίας για το επόμενο διάστημα φορτώνοντας τους πολίτες με μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων.
Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός στους εφοπλιστές
Χθες ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια λειτουργίας.
Στην ομιλία του κ. Τσίπρα δεν χώρεσαν ορισμένα αποσπάσματα από παλαιότερο σημείωμα του ίδιου για τον ελληνικό εφοπλισμό, όταν ο αντιμνημονιακός αγώνας βρισκόταν στο «φόρτε» του. Το 2014 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ν.Δ., κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι χαριζόταν στο «μεγάλο κεφάλαιο». Ελεγε τότε ο κ Τσίπρας: «Τι έχετε κάνει με τους εφοπλιστές, αφού δεν σας αρέσει η αριθμητική; Οι εφοπλιστές έχουν 56 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Στους φτωχούς αγρότες, όμως, ετοιμάζεστε να βάλετε χαράτσι. Τους μικρομεσαίους τους ξεσπιτώνετε και τους φορολογείτε υποχρεωτικά, ενώ τους εφοπλιστές προαιρετικά. Εγώ θα σας πρότεινα να το αλλάξουμε, να πάμε τους άλλους υποχρεωτικά και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους προαιρετικά. Να, λοιπόν, γιατί εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος για αύξηση των δημοσίων εσόδων από αυτόν της κοινωνικής διάλυσης που έχετε επιλέξει. Μόνο που εσείς δεν τον επιλέγετε γιατί απαιτεί ρήξη με τα συμφέροντα που χρόνια τώρα εσείς εκπροσωπείτε». Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας και τελικώς εξόντωσε στη φορολογία τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]