Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Τσίπρας, που και χθες θριαμβολογούσε στη Βουλή για τη μεγάλη υπεραπόδοση της οικονομίας, εννοώντας την επίτευξη μεγάλου δημοσιονομικού πλεονάσματος, καθώς στην ανάπτυξη είμαστε οι τελευταίοι της ευρωζώνης, δεν έχει αντιληφθεί ότι η επιτυχία αυτή μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για την υπόθεση του χρέους. Κατά συνέπεια και για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού.
Χθες σε έκθεσή της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε μεγάλο βαθμό κατευθύνει τις πολιτικές του Βερολίνου, υποστηρίζει ότι «δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Ο λόγος; Απλός, σύμφωνα με τους Γερμανούς αναλυτές:
«Η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2017 ο στόχος ήταν 1,75% και επιτεύχθηκε πλεόνασμα 4%. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα έχει το 2019 διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,1%, ενώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ είναι εύλογα επίσης μακροπρόθεσμα».
Δηλαδή οι αναλυτές της «Μπούμπα», όπως αποκαλούν χαϊδευτικά οι Γερμανοί την Κεντρική τους Τράπεζα, δεν βλέπουν ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τη στιγμή που η Ελλάδα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα.
Από τη στιγμή που ο Τσίπρας εμφανίζει υπερπλεόνασμα 4% και 4,5% σε συνθήκες ύφεσης ή αναιμικής ανάπτυξης γιατί να ανοίξουν το πορτοφόλι τους οι Γερμανοί όταν υποτίθεται ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα ενισχυθεί;
Ο πρωθυπουργός έκανε το καλό παιδί στη Μέρκελ εξοντώνοντας φορολογικά πολίτες και νοικοκυριά, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική και για την πορεία της οικονομίας και τελικά και για το ζήτημα του χρέους.
Υπενθυμίζουμε ότι για το 2017 ο Προϋπολογισμός προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και πλεόνασμα 1,75%. Τελικώς το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 1,4% και το πλεόνασμα ξεπέρασε το 4%. Το ίδιο ισχύει και φέτος. Ο στόχος της ανάπτυξης ήδη έχει προσγειωθεί στο 2% από 2,8%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει εκρηκτική αύξηση του πλεονάσματος.
Μένει ώσπου να φύγει…
Τώρα ο πρωθυπουργός έπεσε θύμα των δημοσιονομικών του θριάμβων. Και όπως θα έλεγε και ένας γνώριμος από το πρόσφατο παρελθόν, «Alexis, forget it».
Βραβείο στο βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η οικογένειά του θα τελέσει μνημόσυνο το Σάββατο στην ιδιαίτερη πατρίδα του αείμνηστου πολιτικού στα Χανιά.
Χθες πάντως στα βραβεία αναγνωστών, που διοργάνωσαν τα Public, το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια», είχε την τιμητική του. Κατέκτησε το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ελληνικό Non Fiction και η επιτυχία αυτή δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την κυκλοφορία του β’ τόμου που έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο και καλύπτει την «καυτή» περίοδο από το 1974 έως και το 2014.
Ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα του Μητσοτάκη
Χθες ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε μία γκάφα και μία παγίδα. Η γκάφα ήταν το χαρτί με τα ποσοστά ανεργίας που τελικώς αποδείχθηκε ότι ήταν η πορεία αποκλιμάκωσης των σπρεντ κατά το 2014.
Συγκινητικό ήταν πάντως το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τα σπρεντ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούλιο του 2015 τα είχε φτάσει στο 35%. Ο πρωθυπουργός όμως έπεσε και στην παγίδα του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύοντας πλήρως τις ιδεολογικές διαφορές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκανε την ερώτηση, αυτή που δημοσιογραφικά την αποκαλούμε του «χαμένου πρωθυπουργού». Ιστορικά όποιος εν ενεργεία πρωθυπουργός τη διατυπώνει προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη χάσει και δεν το ξέρει.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον Μητσοτάκη πού θα βρει τα λεφτά για να μειώσει στο 20% το φόρο για τις επιχειρήσεις και στο 9% για τους χαμηλόμισθους. Η εύκολη απάντηση είναι από εκεί που ο Τσίπρας μείωσε το φόρο στα καζίνο και στους καναλάρχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τους υψηλούς φόρους για τους χαμηλόμισθους! Καλύτερο δεν θα μπορούσε να υπάρξει!
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]