Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η ζημιά που υπέστη η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού είναι μικρότερη από αυτή που υπέστη η φήμη και η αξιοπιστία του. Ωστόσο οι αντιδράσεις που δέχεται και η πίεση που υφίσταται γεννούν πολλούς προβληματισμούς που φθάνουν στη φύση του Ιντερνετ γενικά. Οπως, για παράδειγμα, η παράμετρος που θέτει το διαδικτυακό ακτιβιστικό κίνημα Avaaz, το οποίο καλεί εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών να υπογράψουν μια παγκόσμια, ανοικτή επιστολή.
Ζητούμενο είναι να δεσμευτεί ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου σε μια σειρά ρυθμίσεων, όπως να προσλάβει ομάδα επαληθευτών για τις ψεύτικες ειδήσεις και να πει την αλήθεια για τα 250 εκατομμύρια ψεύτικα προφίλ που υπάρχουν στο Facebook. Σωστό, μόνο που στον πρόλογο του καλέσματος γράφει μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η μάχη για την ψυχή του ίντερνετ». Μα αλήθεια, έχει το Ιντερνετ ψυχή;
Καταρχάς να δούμε ποιοι αντέδρασαν, εκτός βέβαια από την αυθόρμητη οργή εκατομμυρίων χρηστών. Αντέδρασε ας πούμε ο Brian Acton, γνωστός ως στέλεχος του WhatsApp. Η πλατφόρμα αυτή ανήκει στο Facebook, όμως όχι πλέον ο Acton, ο οποίος αποχώρησε και εργάζεται τώρα στην πλατφόρμα Signal. Οι χρήστες πάλι αντέδρασαν ανιδιοτελώς απλοϊκά. Πολλοί, για παράδειγμα, αποφάσισαν να διαγράψουν το Facebook και στράφηκαν στο Instagram, στο WhatsApp και στο Messenger αγνοώντας πως και αυτά ανήκουν στον Ζούκερμπεργκ. Αλλά και όταν το έμαθαν, συμβιβάστηκαν με το δεδομένο πως δεν υπάρχουν πολλές άλλες διέξοδοι, διότι απλά όλοι έχουν μάθει να ζουν δικτυωμένοι.
Μένει ώσπου να φύγει…
«Τι άλλο μπορώ να κάνω;», λέει η 26χρονη Rayven Brussese στους New York Times. Η νεαρή διέγραψε τον λογαριασμό της στο Facebook, αλλά παρέμεινε στο Instagram. «Εχω λίγους φίλους στο twitter και οι περισσότεροι διέγραψαν και το Snapchat. Οπότε δεν έχω και πολλές επιλογές», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Στο ίδιο άρθρο καταγράφονται πολλές ακόμα ανορθόδοξες και εξαιρετικά κυνικές διαπιστώσεις. Οπως, για παράδειγμα, ότι όταν ένας ακτιβιστής των Δημοκρατικών, ο Ryan Knight αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία κατά της Apple, το έκανε με ένα tweet.
Το τουιτάρισμά του είχε μεγάλη απήχηση, αλλά, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το ανήρτησε χρησιμοποιώντας το iPhone του. Σε μια άλλη περίπτωση, όταν η Google απέλυσε έναν υπάλληλό της επειδή κριτίκαρε την πολιτική διακρίσεων κατά των γυναικών, οργανώθηκε ένα εντυπωσιακό κύμα #BoycottGoogle. Μόνο που το 26% των 7.000 tweets που το υποστήριζαν είχαν χρησιμοποιήσει το λογισμικό Android που ανήκει στην Google!
Ο τεχνολογικός ιστός που έχει υφανθεί γύρω μας, εν γνώσει και εν αγνοία μας, είναι τόσο ισχυρός που για να του ξεφύγεις πρέπει να ζεις απομονωμένος κάπου στον Αμαζόνιο. Μέχρι να τον αγοράσει κάποιος κολοσσός από τη Silicon Valley.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]