Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το ίδιο βέβαια θα κατάλαβαν και όσοι θέλησαν να κατασκευάσουν μαρτυρίες, να φτιάξουν καταθέσεις με βάση αναζητήσεις στο google, να παραβιάσουν βασικές αρχές της προδικασίας λόγω άγνοιας, πολυετούς αχρηστίας ή και βιασύνης, και εντέλει να υπερασπίζονται ένα κατηγορητήριο που δεν βασίζεται σε στοιχεία αλλά σε εικασίες και όπως φάνηκε χθες στο Κοινοβούλιο και από ψέματα.
Στο Μαξίμου από χθες μετρούν «θύματα» και αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστούν από την επιλογή τους να μετατρέψουν ένα οικονομικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο σε μέσο εξολόθρευσης της Νέας Δημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς.
Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκύψει από την έρευνα, όμως όλοι οι νοήμονες αντιλήφθηκαν το πολιτικό στήσιμο της υπόθεσης.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης τα «πήρε» γιατί εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων που είχε υπογράψει ο υφυπουργός του Αντώνης Μπέζας. Γιατί έβαλε στο δελτίο 4 νέα φάρμακα της Νοβάρτις όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εισήχθησαν 14 νέα φάρμακα του ελβετικού ομίλου και γιατί ανέβασε τις τιμές σε 3 φάρμακα της εταιρίας όταν επί Ξανθού συνέβη το ίδιο σε 11.
Επίσης, σύμφωνα με την προστατευόμενη μάρτυρα Κελέση, ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε και μαζί με αυτόν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αδωνις Γεωργιάδης μέσω της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, που ανέλαβε την τελευταία εκδήλωση της Νοβάρτις στο πλαίσιο του προγράμματος «Harvard Project».
Η Κελέση ισχυρίσθηκε ότι η εκδήλωση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής τέλη του 2013. Ο κ. Στουρνάρας είπε χθες ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε στις 21 Μαρτίου 2014 στο ξενοδοχείο King George. Η αμοιβή της εταιρίας της συζύγου του ήταν 20.845 ευρώ, ποσό από το οποίο 18.445 ευρώ δόθηκε σε τρίτους (εργαζόμενους, ξενοδοχείο κ.λπ.) και το μικτό κέρδος ήταν 2.400 ευρώ.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Επομένως, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της μάρτυρος, μέσα από αυτό τον «κουμπαρά» των 2.400 ευρώ «ξεπλύθηκαν» τα μαύρα χρήματα της Νοβάρτις σε έναν πρωθυπουργό και δύο κορυφαίους υπουργούς. Από 800 ευρώ ο καθένας δηλαδή!
Η ίδια μάρτυρας υποστήριξε ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, δωροδοκήθηκε από τον Κ. Φρουζή για να προωθήσει την καταβολή οφειλών προς τη Νοβάρτις. Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι ουδέποτε δόθηκαν χρήματα από την υπηρεσιακή του κυβέρνηση σε φαρμακευτικούς ομίλους. Το μόνο που αντιμετώπισε ήταν η έλλειψη φαρμάκων σε νοσοκομεία και σύστημα υγείας. Το ωραίο ήταν ότι ο κ. Πικραμμένος επικαλέσθηκε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στις 4 Ιουνίου 2012, μετά από συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Υγείας όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις φαρμάκων!
Το επιτελείο του πρωθυπουργού χρησιμοποίησε πρακτικές Μαδούρο για να εξολοθρεύσει τη Νέα Δημοκρατία. Αντί να ασχοληθεί με το επιχειρηματικό και οικονομικό σκάνδαλο, εγείροντας αποζημιώσεις από τη Νοβάρτις και πατάσσοντας τα κυκλώματα ιατρών, φαρμακοποιών, ήθελε να καταστήσει όμηρο την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μόνο που καλό είναι να μην ασχολούνται στο Μαξίμου πολύ με τη Βενεζουέλα γιατί όποιοι μεταχειρίζονται τέτοια «όπλα», συνήθως αυτά γυρίζουν μπούμερανγκ.
Ποιούς πρέπει να απομακρύνει ο Τσίπρας από το περιβάλλον του
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το άρθρο του πρώην γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Φίλη, που δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «11 επισημάνσεις για την ποινική διαδικασία κατά υπουργών».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης, αδερφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου, σημειώνει και τα εξής: «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός σε κατάθεση μάρτυρα ότι γίνεται αναφορά σε πρώην πρωθυπουργό στην προσπάθεια απεμπλοκής του, που δεν έπρεπε να υπάρχει καθόλου αναφορά σε αυτόν, γιατί εκτός των άλλων δημιουργεί κάποιους συνειρμούς, που δεν συμβαίνουν, με πρόσωπα καραμανλικής προέλευσης.
Αδίκως συκοφαντείται ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι αναμίχθηκε στη δικαστική διαδικασία εκτός των άλλων και γιατί, αν συνέβαινε αυτό, θα ενεργούσε να υπάρξουν πιο θεμελιωμένες μαρτυρικές καταθέσεις. Θα πρέπει ίσως ο πρωθυπουργός να απεξαρτηθεί από λίγα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, τουλάχιστον στο παρόν ζήτημα, που στην προσπάθειά τους να φανούν χρήσιμα και απαραίτητα, μπορούν να τον παρασύρουν σε μη ορθές ενέργειες για θέματα που δεν γνωρίζει, μερικά μάλιστα εκ των οποίων είναι και “εξωτικά” στον πολιτικό αυτό χώρο».
Ποιους άραγε πρέπει να απομακρύνει ο κ. Τσίπρας από το περιβάλλον του; Ο αρθρογράφος δεν το διευκρινίζει, αν και όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ποιους εννοεί.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου