Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Οταν ο Ελληνας πρωθυπουργός -αφού άργησε να καταλάβει(;) την σπουδαιότητά του κι… ονοματολογούσε αναιτίως- έθεσε στον ομόλογό του το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος της FYROM, εισέπραξε ένα μεγαλειώδες «αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει».
Ουσιαστικά ο Σκοπιανός ΠΘ ξέκοψε στον Α. Τσίπρα ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι άγνωστο αν ο κ. Ζάεφ απέκλεισε ουσιαστικά αυτό το προαπαιτούμενο για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από την Ελλάδα, μόνο γιατί ξέρει ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ή και γιατί ίσως δεν το επιθυμεί και ο ίδιος. Το ουσιώδες είναι ότι τα Σκόπια απορρίπτουν τον θεμέλιο λίθο, που είναι η βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ, ηθελημένα ή από άγνοια, άργησε να προτάξει την εξάλειψη του αλυτρωτισμού κι επιδόθηκε σε μια ανούσια και τυχοδιωκτική ονοματολογία, με μοναδικό στόχο να προκαλέσει «ρήγματα» στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αναγκάστηκε να συρθεί σε αλλαγή γραμμής κάτω από την πίεση κυρίως της Ν.Δ., που ανέδειξε ότι δεν έχει το παραμικρό νόημα η συζήτηση για το όνομα, αν προηγουμένως δεν υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, που είναι και το όχημα του αλυτρωτισμού. Αλλά κι όταν συρόμενος αναγκάστηκε να θέσει και το θέμα του αλυτρωτισμού, το έκανε κι αυτό… μισό: Μίλησε γενικώς περί αλυτρωτισμού αποφεύγοντας να μιλήσει ευθέως για αλλαγή του Συντάγματος. Ηξερε βέβαια ότι κάτι τέτοιο του το είχε ξεκόψει ο συνομιλητής του. Ηξερε όμως και κάτι ακόμα. Οτι η γενικόλογη και ουδόλως δεσμευτική ρητορική περί αλυτρωτισμού τού επιτρέπει να συνεχίσει να «παίζει» το εσωτερικό μικροπολιτικό παιχνίδι.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ζάεφ έκανε μια διαρροή που αυτή τη φορά δεν στόχευε τη Ν.Δ., αλλά κατευθείαν το «Κίνημα Αλλαγής». Διέρρευσε ότι η άρνηση του Ζάεφ να δεχθεί τις προτάσεις Νίμιτς οφείλεται στο γεγονός ότι παλαιότερη ελληνική κυβέρνηση είχε δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια».
Ο «υπαινιγμός» αφορά τον Γ. Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Σημίτη. Η απροκάλυπτη επιδίωξη σαφής: Αφού τότε είχατε δεχθεί μια τέτοια ονομασία, δεν μπορείτε να μη στηρίξετε τώρα τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για μια σύνθετη ονομασία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι «απειλές» κυβερνητικών στελεχών ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας οι συνομιλίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Η «απειλή», σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά και την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, με στόχο να «αποκαλυφθεί» ότι κι άλλες κυβερνήσεις έχουν κάνει κινήσεις συμβιβασμού…
ΕΙΝΑΙ ολοφάνερο πλέον ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε ποτέ να λύσει το θέμα των Σκοπίων. Ηξερε ότι είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί λύση. Κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας των Σκοπίων να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Ο Α. Τσίπρας, όμως, εξ αρχής ήθελε να «παίξει». Η ονοματολογία τον εξυπηρετούσε καλύτερα. Αλλά δεν του χαλάει το παιχνίδι και η αιφνίδια πρόταξη του αλυτρωτισμού. Γι’ αυτό κι άλλαξε πολύ εύκολα πολιτική γραμμή.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αφού, αντί εθνικής πολιτικής, ήθελε να κάνει επικοινωνία και προπαγάνδα, με στόχο να «διασπάσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να διασωθεί από την εκλογική κατάρρευση που τον απειλεί. Ηθελε όμως και «κάτι» ακόμα: Να αποδείξει στην Α. Μέρκελ και τον Ντ. Τράμπ ότι με τον ίδιο πρωθυπουργό «όλα είναι ευκολότερα»…
Τέσσερα δώρα για μια επέτειο
Δεν υπήρχε… καλύτερος τρόπος για τον ΣΥΡΙΖΑ να «τιμήσει» και να γιορτάσει την 3η επέτειό του από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Εντός μόλις 48 ωρών έκανε τα εξής «απίθανα»: «Αγκάλιασε» τις δηλώσεις του «ταξικού και ιδεολογικού αντιπάλου» Κ. Γλύξμπουργκ για το όνομα των Σκοπίων – «Συμμάχησε» με τον «ορκισμένο εχθρό» του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ήταν η «μύτη» της «μπότας των δανειστών», γιατί «άδειασε» τον Κ. Μητσοτάκη – «Αποθέωσε» τον (κατά τον ίδιο) «μετρ των «δημοσκοπήσεων-μαϊμού του ΣΚΑΪ» Ν. Μαρατζίδη επειδή εκτίμησε ότι η Ν.Δ. με τη στάση της στο Σκοπιανό «ξέπλυνε την ακροδεξιά». Και το καλύτερο: Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν ότι ο Α. Τσίπρας …συμβούλευσε τον Ζ. Ζάεφ …«πες την ΑΛΗΘΕΙΑ στο λαό σου, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑ ΚΙ ΕΓΩ, και δεν θα χάσεις»!… Ενας «μάγος» με τέσσερα δώρα, για όσους δεν έχουν καταλάβει -ακόμα- τι σημαίνει πολιτικός κυνισμός και τυχοδιωκτισμός. Τι σημαίνει «πουλάω και την ψυχή στο διάβολο» για λίγη εξουσία ακόμα. Τι σημαίνει «Ελληνα πολίτη, σε υποτιμώ και στο δείχνω»…
Νέο παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο;
Πληροφορίες φέρουν τους επιτελείς του Μ. Μαξίμου να είναι έτοιμοι να ξαναφέρουν εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική. Με στόχο μια νέα επίθεση φιλίας στο «Κίνημα Αλλαγής και τη δημιουργία κλίματος ακόμα και για αλλαγή συγκυβερνήτη. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται την επαναφορά -για δεύτερη φορά στην ίδια Βουλή!- της απλής αναλογικής, εκτιμώντας ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η Φ. Γεννηματά σε κάθε ευκαιρία παίρνει «ίσες αποστάσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Και κυρίως ότι το Σκοπιανό αναζωογόνησε τις παλαιές διαχωριστικές γραμμές «δεξιάς-αντιδεξιάς», αποκαλύπτοντας το «δεξιό πρόσωπο της Ν.Δ.».
Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει ήδη σχετικές βολιδοσκοπήσεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει «ευανάγνωστη» αντίδραση. Το βέβαιο είναι ότι αν αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία και η αξιοπιστία της ανακάμπτουσας Κεντροαριστεράς, αλλά και η ενότητα στους κόλπους της.
Αξεπέραστο!
Η «ευελιξία» -όπως έχει χαρακτηρισθεί- του Π. Καμμένου είναι γνωστή. Γι’ αυτό και μπορεί να αλλάζει θέσεις, με χαρακτηριστική άνεση. Στο Σκοπιανό έχει «δώσει ρέστα», αλλά το «κορυφαίο» το έχει κάνει όταν ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει να ανεγερθεί τζαμί στον Βοτανικό. Επειδή η έκταση στην οποία θα γίνει η ανέγερση ανήκει στις Ε.Δ., ο Π. Καμμένος έπρεπε ως ΥΕΘΑ να υπογράψει το νομοσχέδιο και το υπέγραψε. Αλλά όταν ήρθε η ώρα της ψήφισής του…, «έφυγε» από τα υπουργικά έδρανα…, αγνόησε την υπογραφή του και το… καταψήφισε!
Απορίες
1. Πρέπει να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να βάζεις μεγαλύτερους φόρους και να έχεις λιγότερα έσοδα ή γίνεται κι αλλιώς;
2. Πρωινό με κόκα-κόλα στο Νταβός σημαίνει πολύ βαρύ βραδινό;
Από τη στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου