Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να κοροϊδεύει τον εαυτό του και κυρίως τους άλλους. Δεν εξηγείται διαφορετικά η διαρκής, το τελευταίο διάστημα, επισήμανσή του ότι «η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι άλλοι».
Αλήθεια όμως πού πέτυχε ο πρωθυπουργός;
Παρέλαβε την οικονομία με πρωτογενές πλεόνασμα, τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και με το τραπεζικό σύστημα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο με εισροές καταθέσεων άνω των 15 δισεκατομμυρίων την περίοδο 2013-2014.
Τρία χρόνια μετά, ο κ. Τσίπρας επαίρεται για επιτυχίες που βλέπει μόνο ο κύκλος του Μαξίμου. Εριξε την οικονομία στην ύφεση τη διετία 2015-2016, όταν η υπόλοιπη ευρωζώνη σημείωνε αναπτυξιακή έκρηξη. Οι τράπεζες ξεπουλήθηκαν αντί πινακίου φακής σε ξένα funds, με σκανδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να διερευνηθούν, ενώ οι πολίτες επιβαρύνθηκαν με αχρείαστα μέχρι το 2014 μέτρα. Ακόμη και φέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι αναιμική και η οικονομία μας παραμένει τελευταία ως προς το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας του πρωθυπουργού είναι οι συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας το 2014 είχε δαιμονοποιήσει την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία, που θα οδηγούσε σε μια μέση μείωση των επικουρικών κατά 4% με 5%. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι είδαν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές μέσω αύξησης των κρατήσεων υγείας και περικοπών στη χρηματοδότηση των Ταμείων, ενώ οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν το ψαλίδι όλων των συντάξεων έως και 18% από τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο πρωθυπουργός μίλησε πάλι για τη σκληρή διαπραγμάτευση του 2015 που έφερε τα αποτελέσματα που όλοι βιώνουν τώρα.
Ακόμη νωπή είναι η συνέντευξη του τέως προέδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ στην «Καθημερινή», όπου αναφέρθηκε στον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του 2015:
«Ξόδευαν το χρόνο μας, οι παρατάσεις ήταν κοροϊδία. Μέλος της κυβέρνησης μου είχε πει ότι πρόθεσή τους ήταν να σπαταλήσουν το χρόνο και στο τέλος θα υποκύπταμε και θα τους δίναμε τα χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα. Τότε του είπα “σταμάτα να ονειρεύεσαι”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ, ο οποίος υπολόγισε κοντά στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα.
Η μοναδική επιτυχία του Τσίπρα είναι η εμφάνιση θηριωδών πλεονασμάτων, που προκαλούν τον ενθουσιασμό των δανειστών καθώς τα ποσά κατευθύνονται για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν δώσει.
Ακόμη και η ανεργία έχει μειωθεί με το ΑΕΠ στάσιμο, δηλαδή περισσότεροι εργαζόμενοι αλλά με μισθούς των 300 και των 400 ευρώ.
Ολα αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο θαυμαστής του Πιραντέλο, αλλά θα μπορούσε να εμπνεύσει και τον Μολιέρο, σε μια συνέχεια του «Κατά φαντασίαν ασθενούς».
ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πιστεύει, αλήθεια, κανείς ότι οι χειρότεροι διαπραγματευτές του 2015, σύμφωνα με την έρευνα του Harvard, θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ έριξε τη βόμβα του δηλώνοντας ότι ούτε η Ελλάδα ούτε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του όρου Μακεδονία. Πάλι καλά που δεν πρότεινε να ονομαστεί η Μακεδονία νότια επαρχία των Σκοπίων. Στην οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα καμωνόταν ότι διαπραγματεύεται και υπέγραψε δύο Μνημόνια. Στην εξωτερική πολιτική δεν συγχωρούνται λάθη.
ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΖΙΝΟ
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία υπερασπίστηκε πολλές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αλλά δεν είπε ούτε λέξη για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις καζίνο. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σε ΓΣΕΕ και ΚΚΕ για το θέμα των απεργιών αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων τζόγου. Η κυβέρνηση προώθησε ένα κλαδικό ρουσφέτι αλλά δεν είχε το σθένος να το υπερασπιστεί δημοσίως. Προφανώς από ενοχή για το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς…
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου