Ο κύκλος του λαϊκισμού φτάνει στο τέλος του και στην Ελλάδα με βαρύ έως τώρα λογαριασμό. Πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε στην οικονομία η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων που γίνονται μάλιστα δημοσίως, όπως συνέβη με τη συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Τα ποσά δεν είναι θεωρητικά, ούτε λογιστικά. Η Ελλάδα έχασε πάνω από 6% ανάπτυξης στη διετία 2015-2016, οι τράπεζες έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν σε τιμές σκάνδαλο για τους παλαιούς μετόχους που πρακτικά έχασαν τα λεφτά τους, οι επιχειρήσεις βιώνουν τον δικό τους φορολογικό Γολγοθά.
Μοιραία ο λογαριασμός φτάνει στους πολίτες. Το αντιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι οι οποίοι ψάχνουν στα ΑΤΜ’s να βρουν πόσο έχει μειωθεί η σύνταξή τους ή εάν έχει κοπεί το ΕΚΑΣ, θα το δουν αυτές τις ημέρες και οι μισθωτοί με την αυξημένη παρακράτηση στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι κυριολεκτικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΣYΡΙΖΑ διατηρεί στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό 17% με 20%, το οποίο συντηρείται κυρίως από τους δημοσίους υπαλλήλους και όσους δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ψήφισαν λάθος.
Ομως ο λογαριασμός ανεβαίνει, το φθινόπωρο δεν θα είναι αρχή της ανάκαμψης, όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση, αλλά η ύφεση θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί η επιδρομή με τις νέες αυξήσεις στην έμμεση και άμεση φορολογία. Εκτός όμως από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η υπερφορολόγηση και το οποίο επιβαρύνεται από τους κραδασμούς στις αγορές λόγω Brexit αλλά και λόγω Μαρινόπουλου, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζει δομικού τύπου πολιτικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με πυροτεχνήματα όπως είναι ο εκλογικός νόμος ή η συνταγματική αναθεώρηση.
Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Η καθολική απογοήτευση των νοικοκυριών για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες προμηνύει δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση Τσίπρα, που μπορεί να ψηφίζει πλέον τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία αλλά δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών.
ΟΙ «ΓΚΡΙΝΙΕΣ» ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ
Και ενώ στη Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να ανοίγουν σαμπάνιες για την τεράστια δημοσκοπική ανατροπή και το καθαρό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, υπάρχουν ακόμη ορισμένα στελέχη που διυλίζουν τον κώνωπα και γκρινιάζουν με την παραμικρή αφορμή. Οι περισσότεροι είναι πρώην «βολεμένοι», με θητεία σε κρατικές θέσεις που επιδιώκουν με την γκρίνια τους να πάρουν πόστα στο νέο κομματικό τοπίο. Τα μηνύματα της κοινωνίας είναι διαφορετικά και ο πρόεδρος της ΝΔ αυτά πρέπει να αφουγκρασθεί. Οσο για τους γκρινιάρηδες ας πουν ξεκάθαρα εάν προτιμούν την κυβέρνηση Τσίπρα και ας αφήσουν την αφ’ υψηλού κριτική.
ΤΟ «ΟΝΕΙΡΟ» ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Στην τελευταία του παρουσία στη Βουλή ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης θα ήταν εφικτή η έξοδος στις αγορές στις αρχές του 2017. Το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται μετά τη νέα αναταραχή που έχει προκληθεί στις αγορές λόγω Brexit και η οποία προκαλεί αύξηση επιτοκίων. Δύσκολα οι επενδυτές και μάλιστα μακροπρόθεσμοι θα αγοράσουν πολυετή ελληνικά ομόλογα όταν η οικονομία παραμένει στην ύφεση.
ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ