Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Παρά το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση γίνονται 1.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι οφειλές προς την εφορία τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ενώ στο δεκάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 10,5 δισ. Ετσι, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει προσεγγίσει τα 100 δισ. ευρώ ή το 55% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος!
Η εκτίναξη των οφειλών έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, αποτυπώνει τη φορολογική εξόντωση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν την κούρσα των επιβαρύνσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και πλέον έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς οφειλών με την εφορία.
Δεύτερον, δείχνει ότι τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλει η ΑΑΔΕ, με τις κατασχέσεις να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, δεν ανακόπτουν την αυξητική τάση των χρεών στο Δημόσιο και
Τρίτον, καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων, όταν η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για στόχο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.
Είναι σαφές ότι τα χρέη στο Δημόσιο έχουν μετατραπεί σε μια δημοσιονομική βόμβα, που δεν θα αργήσει να σκάσει, ιδίως όταν η οικονομία παραμένει στάσιμη, το επίπεδο των αμοιβών διαρκώς υποχωρεί και το φορολογικό πλαίσιο θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό τη διετία 2019-2020 όταν θα εφαρμοσθεί η περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ.
Από τη στιγμή που ακόμη και η δέσμευση καταθέσεων δεν εμποδίζει την έκρηξη των οφειλών απαιτείται μια ρεαλιστική λύση, ώστε εκατομμύρια πολίτες που σήμερα χρωστούν στο Δημόσιο να ξαναμπούν στην πραγματική οικονομία, όχι με τη στάμπα του «οφειλέτη» αλλά του φορολογούμενου που κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.
Η σύνθεση του Τασούλα
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπεται η έναρξη μαζικών κατασχέσεων των ακινήτων των οφειλετών. Πρόκειται για ένα επαχθές μέτρο, το οποίο θα χτυπήσει την πρώτη κατοικία και θα βγάλει κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που χρωστούν στην εφορία.
Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τις κατασχέσεις, αντιθέτως θα οξυνθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις ενώ οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα μειώσουν περαιτέρω τις τιμές στην κτηματαγορά. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση, που θα μοιάζει περισσότερο με το ιρλανδικό μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» παρά με το ισπανικό πρότυπο των μαζικών πλειστηριασμών.
Οι φορολογικές αρχές μπορούν να διαχωρίσουν τα χρέη που είναι εισπρακτέα και ποια είναι οριστικά ανείσπρακτα, εκτός εάν θεωρούν ότι μπορούν να πάρουν χρήματα από εταιρίες που έχουν βάλει λουκέτο από τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90.
Εφόσον οι οφειλές κουρευτούν από υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις, η ρύθμισή τους θα είναι πιο βατή για τους πολίτες και η απεικόνιση των απαιτήσεων του Δημοσίου πιο ρεαλιστική.
Σε αντίθετη περίπτωση τα χρέη θα αυξάνονται διαρκώς και χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν στο περιθώριο σε βάρος συνολικά της οικονομίας.
Τα απόνερα του ταξιδιού
Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και η προκλητικότητα της Αγκυρας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Εκτός από τις συνήθεις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά, χθες είχαμε την εμπρηστική αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι υπάρχει «γκρίζο» καθεστώς σε 132 βραχονησίδες ενώ επανέλαβε τα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
Το ταξίδι του Ερντογάν αντί να ενισχύσει τις γέφυρες φιλίας των δύο χωρών τελικώς μεγάλωσε τις διπλωματικές αποστάσεις και αυτό δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους. Για αυτό απαιτείται ψυχραιμία και επαγρύπνηση.
Η αντίδραση Αβραμόπουλου στις μονομερείς ενέργειες του Τουσκ
Η εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για διακοπή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων δέχθηκε τη σφοδρή αντίδραση του Ελληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε το σχετικό κείμενο απαράδεκτο και αντιευρωπαϊκό. Εγκαταλείποντας τη συνήθη διπλωματική γλώσσα ο κ. Αβραμόπουλος επιτέθηκε ευθέως στις προτάσεις Τουσκ, οι οποίες ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη σκληρή γραμμή των χωρών του Βίζεγκραντ και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την Ελλάδα, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρα πρώτης και ταυτόχρονα τελικής υποδοχής των προσφυγικών ροών. Μπορεί σε αυτή τη φάση οι προτάσεις του Τουσκ να μην περάσουν αλλά αποτυπώνουν διεργασίες που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα οφείλει να οργανώσει την άμυνά της, πριν να είναι αργά.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου