Η αλυσίδα των ευθυνών δεν θα σταματούσε στον αντιπεριφερειάρχη.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η περιφερειάρχης Αττικής δήλωνε στις αρχές του 2016 ότι θα διέθετε 80 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Εγιναν αυτά τα έργα; Εμειναν στις μελέτες; Γιατί η Μάνδρα εξαιρέθηκε ή έμεινε πίσω στον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να ζήσουμε την προχθεσινή τραγωδία; Γιατί ενώ υπήρχε από το 2015 η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Μάνδρα τα έργα έμειναν στα χαρτιά;
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραίτηση την κυρία Δούρου για λόγους ευθιξίας. Ακόμη κι αν δεν είχε την απόλυτη ευθύνη επειδή ένα μέρος των πόρων που διαχειρίζεται προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ταμεία της περιφέρειας. Αλλωστε η ίδια από τον Νοέμβριο του 2015 δήλωνε ότι «τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία, ήρθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από αυτά τα έργα». Τώρα κρίνεται η δική της αξιοπιστία.
Ο επόμενος κρίκος μοιραία θα ήταν η κεντρική εξουσία.
Πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή είχε διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι το 2017 θα ήταν χρονιά αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
«Το 2017 η έμφαση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στις πλατείες. Για να σταματήσουμε να βλέπουμε στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Μακεδονίας να χάνονται περιουσίες».
Φανταστείτε σήμερα ο κ. Σπίρτζης να δήλωνε και αυτός την παραίτησή του τονίζοντας ότι παρά την εξαγγελία του ότι φέτος θα έδινε προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική προστασία δεν πρόλαβε να σώσει όχι μόνο τις περιουσίες των φτωχών γειτονιών της Μάνδρας αλλά δυστυχώς και τη ζωή 15 ανθρώπων. Θα ήταν μία έντιμη κίνηση ευθύνης, που θα έδειχνε ότι έχει φιλότιμο και ότι βάζει πάνω από όλα την πολιτική του αξιοπρέπεια από την καρέκλα. Θα μπορούσε βέβαια να εξηγήσει ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του γιατί οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν κοπεί στο 10μηνο του έτους κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Βέβαια εάν συνέβαινε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του. Γιατί πράγματι πετσόκοψε το ΠΔΕ κατά 1 δισ. για να εμφανίσει πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό και να μπορέσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα να εξαγγείλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Φανταστείτε εκτός από τον κ. Σπίρτζη να δήλωνε σήμερα την παραίτησή του και ο κ. Τσακαλώτος θεωρώντας ότι και ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος για την καταστροφή, καθώς εάν είχε δώσει το 1 δισ. σε έργα, ενδεχομένως κάποια από αυτά να είχαν ξεπέσει και για να στηθούν αναχώματα στα ρέματα της ξεχασμένης Μάνδρας.
Αλήθεια, όμως, εάν είχε παραιτηθεί ο κ. Τσακαλώτος επειδή έκοψε το ΠΔΕ για να εξωραΐσει τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας θα αισθανόταν καλά στη θέση του;
Θα μπορούσε να παραμείνει στο Μαξίμου όταν μοίρασε κοινωνικό μέρισμα από λεφτά που προορίζονταν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ο ίδιος ενέκρινε και οι υπουργοί του έπρεπε να εκτελούσαν, στα αντιπλημμυρικά έργα της Μάνδρας και των άλλων φτωχών περιοχών της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Μακεδονίας, όπως δήλωνε ο κ. Σπίρτζης;
Επειδή λοιπόν όλοι βάζουν την καρέκλα πάνω από την αξιοπρέπειά τους δεν θα παραιτηθεί κανένας. Και θα συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν μία ακόμη συνηθισμένη ημέρα στα γραφεία της εξουσίας. Με 15 νεκρούς και 5 αγνοούμενους.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου