Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΣΚΟΤΙΑ, Ελλάδα, Βρετανία, Καταλονία έδωσαν κατά σειρά το δικαίωμα στο λαό να αποφασίσει για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πολιτικοί αποφάσισαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θεωρώντας πως θα ενδυναμώσουν τη θέση τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Επίσης, όλοι οι πολιτικοί ακολούθησαν την ίδια τακτική. Ανέβασαν υπερβολικά τους τόνους, πολώνοντας το κλίμα και δίχασαν χωρίς προηγούμενο την κοινωνία.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ τόσο στα τέσσερα δημοψηφίσματα όσο και στις εθνικές εκλογές τα τελευταία χρόνια ψηφίζουν με βασικό στόχο να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας. Ενα μήνυμα διαμαρτυρίας που έχει αιτία είτε την οικονομική κρίση είτε το «παλαιό σύστημα» που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις είτε το προσφυγικό. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η στροφή προς τις ακραίες φωνές, που μάλιστα υπόσχονται πως όλα μπορούν να διορθωθούν με το πάτημα ενός κουμπιού.
ΑΡΑ η καύσιμη ύλη προϋπήρχε λόγω των δύσκολων κοινωνικών συνθηκών. Οι πολιτικοί απλά άναψαν το σπίρτο. Μόνο που δεν είχαν υπολογίσει τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς που θα προκαλούσαν, όπως και το ότι θα έπαιρναν φωτιά και τα μπατζάκια τους.
ΜΠΟΡΕΙ στη Σκοτία να μην υπερψηφίστηκε η ανεξαρτησία, αλλά οι εξελίξεις του Brexit δείχνουν πως η χώρα εγκλωβίστηκε μέσα σε μια περίεργη επιθυμία. Από τη μια υπάρχει δυνατό ρεύμα υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την άλλη συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη, ιδιαίτερα μετά και την αποδυνάμωση της Στέρτζον στις βρετανικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
ΟΣΟΝ αφορά στο Brexit, έφερε τον «εξοστρακισμό» του Κάμερον, την εξαφάνιση του Φάρατζ, αλλά και ανέτρεψε πλήρως το πολιτικό σκηνικό. Η Μέι δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ο Κόρμπιν ακολουθεί διφορούμενη στρατηγική. Και όλοι μαζί δείχνουν πως θα ήθελαν πολύ να αντιγράψουν το σύστημα kolotoumpas του Αλέξη Τσίπρα. Πιθανότατα, όμως, είναι πλέον αργά.
Η ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ηγεσία αντέγραψε με αστραπιαία ταχύτητα την τακτική του Ελληνα πρωθυπουργού. Δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα με τη Μαδρίτη και όταν κατάλαβαν πως η πιο πλούσια έως τώρα περιοχή της Ισπανίας μπορεί να οδηγηθεί μελλοντικά σε οικονομικό μαρασμό, όχι μόνο άρχισαν να τα μαζεύουν, αλλά ο Πουτζδεμόντ δείχνει έτοιμος να συρθεί πλέον σε ταπεινωτική υπογραφή «μνημονίου».
* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου